Bamboe


bamboe_verkeersbordHet zou een kostelijk onderwerp zijn voor een televisieprogramma als ‘Hoe bestaat het?’ of ‘Kanniewaarzijn.’ Waar ik het over heb? Over verkeersborden van bamboe en hoe gretig gemeentes daar momenteel op in springen. Verkeersborden van bamboe zouden namelijk véél duurzamer en dus milieuvriendelijker zijn dan de huidige aluminiumborden die je in zo’n beetje heel West-Europa aantreft en dus wordt er, in diverse steden in dit land, naar hartenlust met dit ‘nieuwe’ product geëxperimenteerd. Op zich is daar niks mis mee natuurlijk, ware het niet dat drie gemeentes in de Drechtsteden hun ‘proefprojectjes’ kennelijk geheel en al los van elkaar uitvoeren. Dordt is er vorig jaar al mee begonnen (maar liefst twintig aluminium verkeersborden zijn hier vervangen), Sliedrecht zette er onlangs ook eentje neer, maar dán onder het motto ‘God zegen de greep’ en nu gaat ook de gemeente Zwijndrecht, bij wijze van experiment dus, tien van die bamboeborden plaatsen. Over drie jaar zijn de uitslagen van het Zwijndrechtse experiment bekend en dan beslist deze gemeente of het doorgaat met deze eh… bordjestransitie. Toen ik dat las brak mijn klomp, die trouwens niet van bamboe is, maar van origineel populierenhout. Kijk, dat Sliedrecht zomaar plompverloren zo’n bordje neerzet is nog tot daar aan toe, maar waarom moet Zwijndrecht nou weer een eigen test gaan doen terwijl Dordt daar al volop mee bezig is? Ik bedoel, in het kader van het Drechtstedelijk samenwerkingsverband wacht je dan toch eerst de uitslagen van dat Dordtse experimentje af? Daar is dat samenwerkingsverband toch voor bedoeld? Om geen dubbel werk te hoeven doen, om geen geld te verkwisten en om niet allemaal ‘het eigen wiel’ te hoeven uitvinden?
Los van dit alles heb ik sterk het idee dat diverse gemeentes in Nederland zich in hun hang naar een, laten we zeggen ‘duurzame uitstraling’ momenteel wel erg laten meeslepen in die bamboe-hype. Het valt mij daarbij op dat de adviseurs in veel gevallen óók de leveranciers zijn of daar op z’n minst een sterke relatie mee hebben.
Ik voorspel u alvast de volgende hype: verkeersborden van hennep. Liefst lokaal gekweekt… dá’s pas duurzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s