Waarnemer


waarn4Het is alweer een paar weken geleden dat ik mocht deelnemen aan het kunstproject De Waarnemer van Dordrecht. Ik wilde daar al eerder verslag van doen, maar de ochtend na de avond dat ik, vanuit ‘Het Venster op de Stad’ de zon achter Rotterdamse wolkenkrabbers zag verdwijnen, ging ik op vakantie en verschenen er twee weken geen columns van mijn hand. Toch wil ik mijn ervaring graag met u delen en u ook nog eens van harte aanbevelen om aan dit bijzondere kunstproject deel te nemen. Volgens mij zijn er nog voldoende plekken vrij en geloof me, voor wie van Dordt houdt is het een louterende ervaring om eens, zonder telefoon en zonder horloge om de pols, een uurtje in een houten hok op het dak van het Energiehuis te gaan staan om vanaf die plek – u mag zelf kiezen – de zon boven ‘bijenkorf’ Dordt te zien opkomen of te zien ondergaan. Ik koos, maar dát begreep u al, voor het laatste aangezien ik nu eenmaal geen ochtendmens ben en dus stond ik op een zondagavond vanaf tien over negen een héél uur lang stil bij een alledaagse gebeurtenis die zomaar ineens niet zo alledaags meer was. Eigenlijk was die zonsondergang een soort theatervoorstelling geworden, waarvan ik zelf onderdeel uitmaakte. Een uurtje zonder mobieltje was trouwens op zich al een soort bevrijding. Alleen het inleveren van mijn horloge had achteraf gezien weinig zin aangezien je, vanaf die observatieplek boven het Energiehuis aan de Noordendijk, recht op de Grote Kerk kijkt. Dát was eerlijk gezegd wel een beetje een ‘spoiler’ aangezien ik immers wist dat de zon die avond exact om 22.10 onder zou gaan. Maar ach, gevoelsmatig maakte dat uiteindelijk tóch niet zoveel uit: alleen al het feit dat ik een héél uur lang alleen maar zwijgend kon toezien hoe het schemerig werd boven mijn stad had een prettige en rustgevende, ja bijna therapeutische uitwerking op me. Het is als van een afstandje weer eens écht en oprecht kijken naar je geliefde die zich onbespied waant. Ik zeg: doe mee. Aanmelden kan via de website van Kunstmin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s