Pollers


PollerHet is ruim vier jaar geleden dat Maarten Burggraaf (VVD), destijds raadslid, maar inmiddels wethouder in deze stad, liet weten af te willen van het pollersysteem in de binnenstad. Waarom? Omdat die ‘zelfrijzende’paaltjes niet altijd goed werken, waardoor er nog wel eens malle, maar soms ook écht angstige (en altijd peperdure ongelukjes) gebeuren én omdat de
hulpdiensten in deze stad nog wel eens te lang voor een niet goed functionerende poller moeten wachten.
Pollers zijn, zo stelde Burggraaf destijds, simpel te vervangen door een systeem van verkeerslichten met kentekenherkenning. Die lichten staan permanent op rood, maar springen op groen voor ‘aangemelde’ kentekens. Wie door rood rijdt kan een boete in de bus verwachten.
Volgend jaar gaan we hier dus over op dit nieuwe systeem en dat lijkt me op zich een goede zaak. Die pollers, hoewel uitstekend om een binnenstad autoluw (helaas niet motorluw) te houden, hadden namelijk ook wel iets beangstigends. Als binnenstadbewoner, in het bezit van een pollerpasje voor de Vest, doe ik nog altijd een schietgebedje als ik er – en dat doe ik zo’n beetje dagelijks – overheen rijd. Een ‘poller-fail’, of de fout nu bij de bestuurder of bij het systeem ligt, wordt namelijk altijd onevenredig zwaar gestraft, want eh… auto kaduuk, misschien zelfs total-loss en dat kan, afhankelijk van schuldvraag en verzekering, behoorlijk in de papieren lopen.
Het kan zelfs nóg erger, want bestuurders en inzittenden kunnen, als gevolg van pollerongelukken, gewond raken of zelfs komen te overlijden. In het Britse Cambridge zijn de
afgelopen jaren twee automobilisten als gevolg van een onder de auto omhoog komende poller verongelukt. Zo ver is het hier gelukkig nooit gekomen, al heb ik begrepen dat er, als gevolg van een poller-incident in Dordrecht in het verleden één inzittende van een auto dusdanig gewond raakte dat hij nog altijd niet helemaal hersteld is. Ik geef dat nieuwe toegangssysteem vooralsnog het voordeel van de twijfel. Al is het alleen al omdat het
zóveel minder risicovol is. Wél vraag ik me af of buitenlandse overtreders hun boete dan wel betalen. Parkeerboetes betalen ze immers ook al niet.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s