Freek


graveAls het buiten warm wordt is Freek pas écht in zijn element. Hij kleedt zich dan bij voorkeur niet… nou ja, nauwelijks en dat levert altijd weer een bijzonder plaatje op. Vandaag draagt Freek, die al minstens 75 is, een klein geel sportbroekje, een mouwloos hempje en een paar flip-flops en eh… dát is het eigenlijk. Hij oogt als het type man dat je in een MAX-serie nog wel eens door een Italiaans dorpje achter een gids aan ziet sjokken, al weet ik dat Freek niet zoveel met Italiaanse dorpjes heeft. Want ook al is hij alweer ruim 15 jaar met pensioen, Freek gaat nooit van het eiland af. ,,Ik heb een fobie voor boten, bruggen en tunnels en met zó’n afwijking kom je niet ver’’, grapte hij, toen ik hem eens vroeg waarom hij eigenlijk nooit op vakantie gaat. De ware reden, zo vertelde hij me later, is eigenlijk helemaal geen grap. Freek’s echtgenote, die vorig jaar overleed, was nierpatiënte en meermalen per week moest zij aan de dialyse. ,,Nu weet ik wel dat we daar destijds best een oplossing voor hadden kunnen verzinnen, maar we besloten om gewoon een beetje in de buurt van het ziekenhuis te blijven en daar hadden we allebei een prettig en veilig gevoel bij. Nu zij er niet meer is zou ik op reis kunnen, maar eh… waarom zou ik dat doen en met wie dan? Nee joh, ik heb er totaal geen behoefte aan. En trouwens, ik bezoek Anna elke dag op de Essenhof en de gesprekjes die ik daar met haar heb zou ik voor geen goud willen missen.’’
Freek trekt een brede grijns, maar ik weet dat hij nu geen grap maakt. Zijn dagelijkse uurtje bij het graf van de vrouw met wie hij ruim een halve eeuw lief en leed deelde, houdt hem op de been. ,,Je gaat vandaag toch niet in dat malle zwembroekje naar Anna hè?’’, zeg ik als we na een gesprekje op het Vrieseplein ieder ons weegs gaan.
,,Nee, natuurlijk niet’’, antwoordt hij nu bloedserieus. ,,Dan krijg ik ongenadig van haar op m’n donder.’’

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s