Pollerpijn


bollardEn daar waren ze weer… de boze briefjes. Ik kón er op wachten toen ik het onderwerp aansneed. Welk onderwerp? Auto’s natuurlijk en ‘de plek’ van die dingen in de historische binnenstad. Aanleiding was mijn recente column over het feit dat de pollers in het stadscentrum volgend jaar vervangen worden door verkeerslichten met eh…  ‘ogen’, zeg maar. U kunt namelijk straks, zonder risico op schade aan uw heilige koetje, weer de binnenstad inrijden, maar mocht u er niks te zoeken hebben (ofwel heeft u daarvoor geen vergunning) dan loopt u het risico dat er later een vette prent bij u in de brievenbus ligt. Ik schreef dat ik dat nieuwe toelatingssysteem een prima, want minder risicovol alternatief vind voor die pollers, die de afgelopen jaren herhaaldelijk tot ongelukken hebben geleid. Dáárover ging mijn column en niet over de vraag of een binnenstad nu wél of niet autovrij of ‘autoluw’ dient te zijn. Ik dacht namelijk dat we die discussie inmiddels al lang en breed hadden afgesloten. Bijna zeventien jaar staan die pollers nu in de binnenstad en los van die ongelukken is het inmiddels wel duidelijk dat Nederlandse en buitenlandse binnensteden vooral baat hebben gehad bij het feit dat er tegenwoordig niet zo héél veel autootjes meer doorheen rijden. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat middenstand en horeca juist baat hebben bij een autovrije of autoluwe binnenstad. Die is namelijk schoner en aantrekkelijker om in te wonen en trekt meer bezoekers, die ook méér eurootjes uitgeven. De aanvankelijke weerstand van ondernemers (,,Die verdomde pollers kosten me omzet’’) was begrijpelijk, maar is achteraf gezien in veel gevallen onterecht gebleken. Toegegeven, sommige ondernemers hadden het moeilijk, 17 jaar geleden… maar achteraf gezien had dat vooral te maken met de crisis, de hoge huurprijzen én de enorme vlucht die het internetshoppen destijds nam. Voor veel ‘old school’-middenstanders die zich niet konden of wilden aanpassen aan ‘het nieuwe winkelen’ was de komst van pollers destijds misschien de nekslag, maar vandaag de dag ken ik vooral veel ondernemers die ruiterlijk erkennen dat het autoluw maken van hartje Dordrecht uiteindelijk vooral omzet gegenereerd heeft.

Eén reactie

  1. Toch gaat er nog heel veel auto-, bus- en vrachtverkeer over het Bagijnhof en door de Visstraat zodat het er niet prettig lopen en winkelen is. Het is nog steeds een doorgaande verkeersroute zoals je destijds door die Brabantse dorpen had. Iedere dag zie je regelmatig gedoe bij die pollers met al dat verkeer. Dat komt ook omdat de aanmeldpaal aan de linkerkant van de weg staat dat zorgt voor opstoppingen zodra automobilisten zonder pasje toch proberen er door te komen. Lukt dat niet dan moeten ze weer achteruit of sommigen gaan gewoon keren en hinderen het overige verkeer zoals bus 10. Kortom het is daar regelmatig een zootje en bron van irritatie. Het beste is nog steeds deze doorgaande route (Bagijnhof en Visstraat) afsluiten voor alle verkeer en zoals eerst het plan was er voetgangersgebied van te maken. Vele middelgrote steden waren wijs en gingen ons al voor..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s