‘Smoel’


VD4Waar nu het culturele ‘bolwerk’ Door zit, u weet wel, in dat onooglijke gebouw van de vroegere Belastingdienst, staat over vier jaar het nieuwe Stadskantoor. Nou ja, het wordt méér dan louter een stadskantoor, want ook de Drechtsteden, de bibliotheek en VVV/Dordrecht Marketing vinden daar straks, zo is de bedoeling, onderdak. Er is ook al een naam voor dat nieuwe gebouw aan de Spuiboulevard bedacht, namelijk Huis van Stad en Regio en héél eerlijk gezegd hoop ik dat dit slechts een werktitel is, want die benaming is nou niet bijster origineel. Wat ik wél origineel vind, of beter gezegd ‘wie’ ik wel origineel vind zijn de vier architectenbureaus die, na een eerder uitgeschreven ‘prijsvraag’ door een jury zijn geselecteerd om een ontwerp voor dat multifunctionele complex te gaan indienen. Ik ga u niet vermoeien met de namen van die bureaus (het zijn er twee uit Nederland, een uit Duitsland en een uit Denemarken), maar ik kan u verzekeren dat ze in originaliteit niet voor elkaar onderdoen. Het zijn alle vier niet bepaald ‘grijze muizen’, zeg maar, dus ik verwacht uiteindelijk wel iets bijzonders. Overigens verwacht ik dat van héél die Spuiboulevard ‘twee-punt-nul’, want de geplande grootscheepse reconstructie van dit stukje Dordt is de uitgelezen kans om deze langgerekte kantoortuin (want dát is de Spuiboulevard uiteindelijk) voor eens en altijd te ontdoen van het predicaat Boekarest aan de Merwede.
Hoewel ik positief tegen de plannen aankijk heb ik toch een dubbel gevoel bij de keuze om een dergelijk gebouw aan de Spuiboulevard te ‘plaatsen.’ Ik bedoel… op het Schefferplein staat een héél groot pand al jaren te verpieteren en dit is nou juist het uitgelezen moment om hier toe te slaan. Het voormalige V&D-gebouw is in mijn optiek de ideale locatie om de gemeente (én de regio) echt ‘smoel’ te geven. Daarbij komt dat een bieb, een stadswinkel en VVV/Dordrecht Marketing sowieso in het stadshart horen en dan is er nóg plek zat over voor kantoren, horeca en een debatruimte. Misschien trouwens óók wel voor de lokale omroep, die op het Leerpark naar mijn smaak wat onzichtbaar is.

2 reacties

  1. Zou te mooi voor woorden zijn om het het oude V&D pand hiervoor te gebruiken.
    En nu we het toch over woorden hebben. De letters kunnen we gewoon op het pand laten staan, want we geven het de werktitel: “Verenigde Drechtsteden”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s