Borduurseltje


Gedicht

‘Een mens lijdt dikwijls ’t meest door ’t lijden dat hij vreest,’ stond op een ingelijst borduurseltje dat in het piepkleine huisje van mijn oma hing. Bij ons thuis wordt die tekst nog wel eens aangehaald als iemand zich weer eens zorgen maakt over zaken die nog niet eens aan de orde zijn. Waarom ik u nu met deze volkswijsheid om de oortjes mep? Dat heeft te maken met een artikel dat ik vorige week in mijn krant las en dan vooral met een aantal reacties die ik, naar aanleiding daarvan, aantrof op de Facebookpagina van mijn krant. Het artikel ging over een Syrisch gezinnetje in Papendrecht dat onlangs een supermarktje is begonnen. Mijn eerste reactie (en gelukkig ook die van héél veel anderen) was: goh, wat een prachtig verhaal… knap ook  van deze mensen die immers moesten vluchten voor een oorlog, die hun bezittingen moest achterlaten, alsmede een paar van hun vrienden en familieleden. Eenmaal in het veilige Nederland gingen deze vluchtelingen niet bij de pakken neerzitten en begonnen ze een succesvolle onderneming. Prachtig toch? Nee dus, vinden een paar zure reaguurders, die kennelijk nooit zo’n borduurseltje bij hun oma aan de wand hebben zien hangen.  Het absolute dieptepunt van al die reacties luidde als volgt: ‘Ga terug en maak jezelf nuttig met het opbouwen van je land.’ Ja hoor, Flippie Flink (die vermoedelijk nog bij z’n moeder woont)… het is daar oorlog knaap, je weet wel, dat is dat spel dat jij zo stoer op je Playstation speelt. Toen ik deze zuurpruim fijntjes wees op het feit dat het geen verdienste, maar pure mazzel is dat je in het veilige en welvarende Nederland geboren bent ontving ik (overigens weer van iemand anders) de volgende reactie in mijn mailbox: ‘Die mensen krijgen allemaal een uitkering en een huis en zó kunnen ze héél makkelijk een eigen zaak beginnen. Straks staat héél Papendrecht vol met Syrische supermarkten en mogen wij zonder boerka de straat niet meer op.’ Ik heb de man aangeraden een cursus borduren te gaan volgen, maar daar werd hij alleen nog maar bozer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s