Dokken of zitten?


judgeOp één van de commerciële zenders (ik hou ze nooit uit elkaar) loopt al een tijdje een serie over de rechtbank. Nee, niet over de meervoudige kamer, maar over de politierechter, waar over het algemeen relatief kleine zaken behandeld worden: vechtpartijtjes, rijden onder invloed, winkeldiefstal … dat soort dingen dus. Ik vind het boeiend om naar te kijken, want mijn loopbaan in dit vak begon ooit met het volgen van dit soort ‘toneelstukjes’ en het was altijd de kunst om daarbij de krentjes uit de pap te halen. Zo herinner ik me een draaideurcrimineel die de rechter, puur uit beleefdheid, voortdurend met excellentie aanspraak, in plaats van het gebruikelijke edelachtbare. De rechter vond het wel amusant, want de man probeerde in ieder geval beleefd te zijn. Ook denk ik met veel plezier terug aan een dief die een speedboot gestolen had en deze vervolgens ‘geparkeerd’ had in de voortuin van zijn moeder in Blijenhoek. Het mensje was echter dermate bejaard dat de uitleg van de dief (,,Ik wilde haar dit jaar eens iets héél bijzonders geven voor haar verjaardag’’) door de politierechter niet als verzachtende omstandigheid werd meegewogen.
Wat mij overigens opvalt aan de tv-serie is dat de meeste politierechters en officieren van justitie tegenwoordig een veel begrijpelijker taalgebruik hanteren dan in mijn jaren als rechtbankverslaggever. Destijds spraken deze mensen nog alsof ze regelrecht waren weggelopen uit een boek van Multatuli. Zo herinner ik me een aanklager die het voortdurend over ‘de scha’ had. Ik had wel door dat dit een mooi ouderwets woord voor schade is, maar de verdachte raakte er ernstig van in de war: ,,Een schaar? Waarom zou ik nou in hemelsnaam een schaar jatten?’’
Het vonnis tegen de eerdergenoemde over-beleefde draaideurcrimineel, pakte trouwens gunstig uit. ,,Aandachtig het gegeven dat hier sprake is van een grove termijnoverschrijding beschouw ik de tenlastelegging als niet ontvankelijk.’’ Dan… hamerslag en stilte. ,,Uhh… excellentie, ik snap d’r geen zak van… mot ik nou dokken of zitten?’’ Bij gebrek aan een advocaat keek de gedaagde mij aan. Ik zei: ,,Je mag weer naar huis, want ze waren te laat.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s