Piemelpark


piemelpark2Een mens mag dromen toch? Op 1 december is het de honderdste geboortedag van de in 1996 overleden kunstenaar Hans Petri en het zóu toch prachtig zijn als een van zijn meest indrukwekkende kunstwerken, namelijk het Fonteinlandschap, juist op die dag weer tot leven zou komen. Ik kom daar zó op terug… eerst even wat meer over Hans Petri. Als u niet weet over wie ik het heb, dan kent u vast wel een aantal van zijn andere kunstwerken die op dit eiland in de openbare ruimte staan, waaronder ‘De Levensboom’ in het Merwesteinpark (een soort totempaal, zeg maar) en ‘De Vechtenden’ (stoeiende jongens) op de Noordendijk. Die dingen staan er op zich keurig bij (‘De Levensboom’ onderging onlangs zelfs een kleine reparatie), al denk ik dat voor ‘De Vechtenden’ een nieuwe bestemming gezocht moet worden, want op de Noordendijk heeft dat beeld eigenlijk geen ‘functie’ meer, sinds het voormalig Gemeentelijk Lyceum daar is afgebroken. Dit kunstwerk komt gewoon het best tot zijn recht bij een schoolgebouw. Wat er wél treurig bij staat is Petri’s Fonteinlandschap aan het Van der Steenhovenplein, in de volksmond ook wel Piemelpark genoemd. Die officiële benaming is trouwens achterhaald, want er komt al héél lang geen druppel water meer uit die pilaren bij het voormalige Refaja. Hoe lang al niet? Geen idee eigenlijk. Ik kreeg onlangs een mailtje van lezer David Robert Jansen. Het was hem opgevallen dat de bosschages nabij het luik, dat toegang verschaft tot de kapotte waterpomp bij het kunstwerk, onlangs zijn verwijderd. ,,Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met een mogelijke reparatie van die pomp’’, zo schrijft hij. Een logische gedachte, want er worden hier huizen gebouwd en zo’n nieuw buurtje ziet er, met een werkende fontein ‘voor de deur’ natuurlijk best lollig uit.
Ik waagde er een telefoontje aan richting de gemeente en daar liet men mij weten dat een mogelijke reparatie van de waterpomp, en ik citeer, ‘wel degelijk nog eens onder de loep genomen’ wordt. Ik zie de toekomstige krantenkoppen al helemaal voor me: ‘Gemeente wil piemels weer laten spuiten.’

FOTO: David Robert Jansen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s