Bijzonder


kees thies bij column, brilletje2Toen ik, nu bijna een decennium geleden, aan mijn dagelijkse columns in deze krant begon, had ik een paar dingetjes niet voorzien. Ten eerste dat het dus gewoon mogelijk is om in deze middelgrote stad tien jaar achtereen elke dag weer met een vers episteltje van 347 woorden te komen, zonder voortdurend in herhaling te vallen. Nou ja… da’s niet helemáál waar, want sommige onderwerpen komen nu eenmaal om de zoveel tijd weer boven drijven in het nieuws en dus kun je er niet omheen om zo nu en dan een al eerder betreden pad te bewandelen. Onderwerpen als, ik noem maar wat, vuurwerk, evenementen, gevaarlijke rotondes en eh…  armoede, komen uiteindelijk altijd weer terug.
Wat ik ook nooit verwacht had is dat het mijn persoontje een soort regionale bekendheid zou opleveren die er toe geleid heeft dat ik zo’n beetje volcontinu door stads- en streekgenoten ‘gevoed’ wordt met nieuwe ideeën of ‘andere’ manieren van kijken naar al langer spelende kwesties. Dat gaat vaak per mail, maar ook héél vaak gewoon op straat. ,,Hé, jij bent toch die gast van de krant? Dan heb ik een leuk tippie voor je.’’
Ik vind het leuk dat mijn wandelingetjes (al dan niet met Blafmans) in de loop der jaren een soort staande recepties zijn geworden, al heb ik natuurlijk óók wel eens zo’n dag dat ik denk: ‘Laat me nou eerst even mijn gebakken banaantje opeten, dan praten we daarna wel verder.’ Het was namelijk op de afgelopen Pasar Malam dat ik binnen het tijdsbestek van één uur ongeveer tien keer werd aangesproken door mensen met de welbekende openingszin: ‘Weet je wáár je nou eens een stukkie over moet schrijven?’ Toch zal ik altijd voor open staan, want ik vind het een voorrecht dat ik mijn column in alle vrijheid mág en kán schrijven. Wat ik in de afgelopen tien jaar vooral geleerd heb is het volgende: Dordtenaren mogen misschien wat stug en mopperig overkomen, ze houden oprecht van hun stad en voelen zich betrokken bij zo’n beetje alles wat zich op dit eiland afspeelt. Dat blijf ik bijzonder vinden.

FOTO: Maartje Brockbernd
http://maartjebrockbernd.nl/

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s