Krispijntunnel


krispijntunnelEr is ‘gedoe’ over de Krispijntunnel, zo lees ik in mijn krant en ik denk: ‘What else is new?’ Er is namelijk al ‘gedoe’ over die tunnel zo lang ik me kan herinneren. Zo zit er nog wel eens een vrachtautootje in vast, want de doorgang is eigenlijk nét een beetje te laag en ook is de tunnel in het verleden nog wel eens ondergelopen; in het watersnoodrampjaar 1953 stond het water zelfs tot áán het dak. Verder is het ding voor ál te weekhartige fietsers en voetgangers een tikkie griezelig, want nogal donker, best wel stijl aflopend en behoorlijk lawaaiig en als je er vandaag de dag aan de stadszijde met je fiets of scooter uitkomt, zit je zomaar ineens op een rotonde en moet je maar hopen (schietgebedje) dat de automobilist die dan net de tunnel uit komt óók begrepen heeft dat fietsers (richting Spuiweg) hier voorrang hebben. De Krispijntunnel is nou typisch zo’n tunnel die er gevoelsmatig eigenlijk altijd al was… althans voor iedereen die ná 1937 geboren is, want in dat jaar is dat ding, om het maar eens op z’n plat Dordts te zeggen, ‘angelegen.’ Nou ja, de bouw zal ongetwijfeld wel wat eerder begonnen zijn, maar in 1937 is de tunnel geopend. Daar waren destijds vooral fietsers en voetgangers heel blij mee, aangezien er in dat jaar immers nog maar héél weinig mensen over een auto beschikten.
Het probleem dat momenteel speelt heeft te maken met het feit dat voetgangers de laatste jaren steeds vaker door het fietsgedeelte lopen en dat leidt wel eens tot woordenwisselingen en bijna ongelukken. Hoe dat komt en waarom dat kennelijk vandaag de dag kennelijk vaker gebeurt dan in vroeger jaren weet ik eerlijk gezegd niet. Gemakzucht? Een ‘magere’ bewegwijzering? Méér scooters en snellere fietsen (e-bikes) en daardoor een groter probleem dan weleer?
Ik denk dat de tunnel, die nu ruim 80 jaar oud is, in zijn huidige vorm gewoon zijn langste tijd gehad heeft. Eigenlijk is het tijd voor een nieuwe, maar dat is dermate duur dat ik vermoed dat de Krispijntunnel zijn eeuwfeestje nog makkelijk gaat beleven.

Advertentie

2 reacties

 1. Hoi Kees,

  Ik lees je columns altijd met veel plezier. Je nieuwste net gelezen, dat is niet deze maar die van 27/8 in het AD over de woningnood. Via het AD kan je niet reageren, vandaar deze rare manier.

  Het is zelfs te warm voor de tuin, bijna het einde van de vakantie en ik zit me bijna te vervelen, vandaar deze onzin 😉

  Je schrijft dat we weer de woningnood van de jaren 60 hebben, en zo zal het best voelen. Als ik echter aan de jaren 60 denk, en aan ons huis toen, een flatje in Alkmaar, dat was dat weinig ruimte per persoon. Dat gold voor de klasgenootjes ook, ik denk misschien 20 vierkante meter p.p. Ik heb even gegoogeld, dat is nu 65 m2 p.p. Dat komt omdat we steeds minder personen per woning/huishouden hebben en een (gemiddeld) grotere woning sowieso. Via https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/82235NED/line?ts=1566905826907 en https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/37556/line?ts=1566906010711 kun je zien dat we in ongeveer 100 jaar tijd van 4,4 personen per woning naar 2,2 zijn gegaan, ofwel 2,2*65=144 m2 per gemiddelde woning.

  Mijn huidige Dordtse woning is van 1923, 255m2 groot en was 2 woningen. Na de oorlog woonden hier beneden een gezin met twee kinderen, oma en een tante en in de bovenwoning een gezin met twee kinderen; totaal 10. Vlak voor wij het kochten woonde er beneden nog één persoon en boven twee. Wij zijn met 5 waarvan inmiddels 4 volwassenen.

  Mijn punt? We hebben het nogal een stukje beter dan de jaren (20 t/m) 60, woningnood betekent niet hetzelfde, vroeger was bijna alles slechter, zeker materieel. Maar goed, je schrijft een column…

  vriendelijke groeten,
  Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s