‘Seniorendeal’


busvervoerZoals ik in een recente column al aangaf word ik op straat nog wel eens aangesproken door mensen die, simpelweg vanwege het feit dat ik ‘voor de krant’ schrijf, even hun verhaal kwijt moeten. Dat kan om van alles gaan… van een tip over een pand dat ergens staat te verpieteren tot een tirade over de een of andere wethouder. Een paar dagen geleden vertelde een inwoner van Papendrecht me een verhaal dat me maar niet los laat. Het ging over gratis busvervoer voor ouderen. Dat hebben we hier op dit eiland al zo’n beetje sinds Beter voor Dordt in het college zit. Het was destijds namelijk een slim ‘stemmentrekkertje’ van BVD, die daarmee de electorale concurrentie op het gebied van verkiezingsstrategie een lesje in doelmatigheid leerde. Gratis busvervoer voor ouderen kost de belastingbetaler in Dordt ongeveer zeven ton per jaar en persoonlijk heb ik dat er graag voor over als daarmee senioren met een smalle beurs uit hun isolement worden getrokken. ,,Maar,’’ zo vertelde mij de Papendrechter, ,,waarom geldt dat eigenlijk alleen voor Dordtenaren? We hebben in deze regio toch al jaren de mond vol van intergemeentelijke samenwerking? Men vergadert toch zo lekker over het gelijktrekken van wet- en regelgeving in de Drechtsteden? Tot voor kort woonde ik in Dordrecht en kon ik als 65-plusser gratis met de bus, maar omdat mijn vrouw en ik kleiner wilden gaan wonen kwamen we in Papendrecht terecht en nu moet ik dus weer betalen voor de bus. Nu kan ik me dat best veroorloven, maar het voelt het, in het kader van die Drechtstedelijke samenwerking, tóch wel wat oneerlijk aan.’’
Ik had dit natuurlijk met een grap kunnen afdoen onder het motto: ‘had je maar niet weg moeten gaan’, maar op de een of andere manier begrijp ik de man ook wel weer. Tuurlijk… we hebben het hier over een politieke (Dordtse) keuze op basis van een verkiezingsuitslag, maar het heeft inderdaad ook wel iets ‘scheefs.’ Misschien is het helemaal niet zo’n gek idee als de Drechtstedengemeenten in de nabije toekomst proberen één gezamenlijke ‘seniorendeal’ met Qbuzz te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s