Zuipers


drankWe schijnen nogal stevig te pimpelen op dit eiland. Nou ja, dat lees ik althans in mijn krant en die geeft louter de resultaten weer van een onderzoekje dat gedaan is door de website met de nou niet bepaald lekker bekkende naam ‘afkickkliniekwijzer.’ Probeer dat maar eens drie keer snel achter elkaar uit te spreken als je net drie ouwe Ruttes achter de kiezen hebt.
Volgens het onderzoek zouden er in Dordt zo’n 6700 mensen wonen die je zou kunnen bestempelen als overmatig drinker, simpelweg omdat ze wekelijks gemiddeld meer dan 21 glazen alcohol drinken. En da’s inderdaad best veel, hoewel ik natuurlijk niet uit het onderzoek kan aflezen of het hier om middelbare ‘couchpotatoes’ gaat die avond na avond al schreeuwend tegen de televisie drie glazen whisky soldaat maken, of om stappende jongeren die na een avondje Parkies (of wat dan ook) een paar waterige biertjes achterover slaan op het Schefferplein. Dat eerste (gestaag hijsen op dagbasis) lijkt me namelijk ernstiger dan het laatste. Jongeren gaan nu eenmaal wel eens goed ‘los’, zeg maar… daar zijn het jongeren voor en dat gaat meestal vanzelf wel weer over toch? De afkickkliniekwijzer zegt louter gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rijtje te hebben gezet en komt op basis van die getalletjes tot de conclusie dat we in Dordt nogal bovenmatig zuipen. Ik schrok aanvankelijk wél even toen ik dat bericht las. Zijn we nou écht van die extreme zuipers hier? Maar even verderop in het stuk werd ik weer een beetje gerustgesteld, want ten opzichte van het landelijk gemiddelde (daar zitten we namelijk onder) valt het eigenlijk allemaal best wel weer mee. En eh… o ja, de zogeheten ‘Biblebelt-gemeentes’ in onze regio (Sliedrecht, Hardinxveld) zijn, als ik het onderzoekje moet geloven, nog nét geen lid van de blauwe knoop, want dáár schijnen de slijters zo’n beetje op bijstandsniveau te leven. Ja hoor… tuurlijk. Ze kijken daar óók nóóóóit  tv toch?
Zelf drink ik trouwens niet te veel. Ook niet te weinig. Meestal eh… precies genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s