Afkickklinieken


no boozeIk doe het niet vaak, maar bij wijze van uitzondering kom ik even terug op een onlangs door mij geschreven column. In die column (die afgelopen donderdag in deze krant stond) was ik, laten we zeggen, wat relativerend van toon over een onderzoekje van de website afkickkliniekwijzer, waaruit zou blijken dat we er met z’n allen nogal stevig op los hijsen op dit eiland. Nou ja, eigenlijk was het helemaal geen heus onderzoekje van de afkickkliniekwijzer, want deze website heeft eigenlijk niets anders gedaan dan het ‘op een hoopje gooien’ van wat onderzoeksgegevens die eerder al door het Rijksinstituut voorde Volksgezondheid (RIVM) en het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzameld zijn. En als je die cijfers nou eens écht goed bekijkt dan kom je eigenlijk tot de conclusie dat het in Dordt, qua gezuip, nog best meevalt. We zitten alles bij elkaar zo’n beetje op het landelijk gemiddelde en ten opzichte van, ik noem maar een paar ‘zijstraten’, Ameland, Laren , Bloemendaal en het Noord-Hollandse Bergen lijken we hier zelfs bijna koorknaapjes. Het valt mij trouwens op dat er juist in steden en dorpen waar het geld tegen de plinten klotst, relatief meer gezopen wordt dan in gemeentes waar het inkomen wat lager ligt. Daar zou je uit kunnen concluderen dat geld niet gelukkig maakt, maar je zou natuurlijk ook kunnen stellen dat het welvarende deel van de natie misschien wat vaker naar recepties gaat en wat vaker buiten de deur eet drinkt dan een gemiddelde Schapekop.
Toch wil ik nog even twee dingen stellen: ik bagatelliseer slechts het ‘onderzoek’… dat betekent niet dat ik overmatig alcoholgebruik niet serieus neem. Alcoholisme is een ernstige verslaving en daar is hélemaal niks lollig aan. Nu het woordje verslaving trouwens tóch gevallen is; de website afkickkliniekwijzer (die het nieuws naar buiten bracht dus) wordt gefinancierd door de gezamenlijke afkickklinieken in Nederland. Nu is er met die klinieken op zich niets mis (hoop ik), maar laten we nou eerlijk zijn… dit soort instellingen zijn, in deze tijden van privatisering, natuurlijk wél gebaat bij een wat eh… laten we zeggen verontrustende situatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s