Woningnood


geldlenenOp de dag voordat ik mijn handtekening onder het koopcontract zette, maakte ik (op ongeveer 30-jarige leeftijd) in één keer het laatste nog openstaande bedrag van mijn studieschuld over. Dat was een advies van de bank, maar eerlijk gezegd niet eens een bindend advies. Want ook al zóu ik dat destijds niet gedaan hebben dan kon de overdracht gewoon plaats vinden, want een huis kopen was 25 jaar geleden eigenlijk helemaal niet zo moeilijk: je hoefde maar een paar duizend gulden aan ‘eigen geld’ mee te nemen en de ruim twee ton (eveneens in guldens) die het huis destijds moest kosten, kon je makkelijk tegen een vast rentebedrag van de bank lenen. ,,Iets er bovenop misschien? Voor een dakkapelletje of om de tuin lekker op te knappen? Ja hoor, goed idee… we willen trouwens ook een nieuwe keuken, dus zullen we het totaalbedrag op twee-vijfentwintig afsluiten?’’
De bank kwam de centen nog nét niet in een gouden doos met een sierlijk strikje er omheen thuis afleveren en het bedrag dat wij van nu af aan maandelijks dienden over te maken was ook nog eens veel lager dan de huur van het huis waar we destijds woonden. Feest alom… dát hadden we véél eerder moeten doen.
Nu, een kwart eeuw later, hebben mijn kinderen, die in de komende maanden (deo volente) hun studies gaan afronden, die luxe helaas niet: vaste banen liggen niet voor het opscheppen en om een hypotheek te krijgen moet je héél veel eigen geld meebrengen en al zéker geen studieschuld hebben. Daarbij komt dat huizen voor starters  – onder de twee-en-een-half duizend euro, zeg maar – op dit eiland nog maar mondjesmaat te vinden zijn. Hun situatie lijkt nog het meest op die van mijn ouders, beginjaren zestig: die woonden aanvankelijk met één kind en eentje op komst (dat was ik) driehoog achter in Rotjeknor op de bovenverdieping ‘in’ bij een ouder echtpaar. Hoe dat kwam? Tja, woningnood, luidde destijds het credo. En nu? Volgens mij zijn we weer keihard in de jaren zestig beland. Dat lijkt me hooguit in muzikaal opzicht een pluspunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s