Lelijk


sloop-postkantoor-550-resizedWelke gebouwen in deze stad zijn u een doorn in het oog? Ik stelde een jaar of vier geleden op deze plek al eens een Top 10 samen van de (volgens u) aller-lelijkste panden op dit eiland en de altijd weer aangename rubriek ‘In de buurt’ (te vinden op de website van deze krant) deed dat deze week nog eens dunnetjes over. Wat mij daarbij opviel is dat onze beide ‘hitparades’ op enkele punten behoorlijk van elkaar verschillen. Toen ik (in 2015) mijn oproep deed was er namelijk één absolute winnaar en dat was het kantoorgebouw achter het Onderwijsmuseum, dat momenteel verbouwd wordt tot een soort appartementencomplex. ,,Je bent geneigd om tegen het museum héél hard te roepen: pas op… achter je!’’ schreef een lezer destijds. Natuurlijk hebben onze lijstjes ook wel overeenkomsten, zoals het (nog af te breken) voormalige ANWB-pand aan de Spuiboulevard en – óók geen verrassing – het voormalige Belastingkantoor (waar nu Door gehuisvest is), alsmede het onvermijdelijke Stadskantoor, beiden eveneens gelegen aan de Spuiboulevard. Wél verrassend in de lijst van ‘In de buurt’ vind ik de vijfde plaats van het Tomadohuis. Ik vind dat persoonlijk juist een prachtgebouw, maar ook los van mijn eigen smaak, kwam dit pand helemaal net voor in de Top 10, die ik destijds samenstelde op basis van honderden lezersreacties. De absolute winnaar van ‘In de buurt’ (of misschien moet ik wel verliezer zeggen) is het gebouwencomplex aan het Bagijnhof waarin C&A en de Hema gevestigd zijn. Die stond destijds ook in mijn lijstje (op plek 7), maar volgens mij heeft de massale afkeer voor dit gebouw vooral te maken met het feit dat hier ooit het ouwe postkantoor stond. Daar ga ik nu niet wéér over treurzeuren hoor. Nou ja, behalve dan dat ik vind dat we dit pareltje (althans een nauwgezette replica hier van) weer gewoon opnieuw moeten neerzetten. Er bestaan vast nog wel bouwtekeningen van en eh… als Brugge er mee weg komt (daar is nagenoeg het halve centrum heropgebouwd met ‘verloren’ pandjes van eeuwen geleden) dan moet dat in Dordt ook kunnen toch?

Afbeelding: Nog altijd een soort ‘trauma’ voor vele Dordtenaren: de sloop van het oude Postkantoor in 1975.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s