Mooie nieuwbouw


seq1In mijn column van gisteren had ik het over de lelijkste gebouwen van Dordt en, héél gek, toen ik mijn episteltje bij de krant had ingeleverd dacht ik ineens: hè, wat negatief eigenlijk. Ik bedoel, ik ben vaak kritisch, maar over het algemeen zie ik toch meestal ook wel graag lichtpuntjes en ik hoop dat die in mijn dagelijkse column nog altijd een beetje doorklinken. Hoe dan ook, lelijke gebouwen (Stadskantoor, ANWB-gebouw, Belastingkantoor, C&A/Hema-pand) hebben we in Dordt natuurlijk wel degelijk, maar ik vroeg me, naar aanleiding van mijn eigen column dus, zomaar ineens het volgende af: hebben we hier nou ook mooie gebouwen en eh… welke vindt ú nou het allermooist? En ja, ik weet het, deze stad bulkt van de monumenten, maar dáár wil ik het nou nét even niet over hebben. Nee, ik doel nu op nieuwbouw of op z’n minst op moderne bouw. Welke moderne gebouwen op dit eiland kunnen we als ‘geslaagd’ beschouwen? Ik trap zelf alvast maar even af met de 71 meter hoge Sequoia-toren in Stadspolders. Deze wolkenkrabber (nou ja, wolkenkrabber… alles is relatief natuurlijk) is vanuit elk punt in die wijk en trouwens ook van ver daarbuiten, altijd wel zichtbaar en ziet er vanwege die specifieke vorm, vanuit iedere ‘windrichting’ weer anders uit. De inmiddels alweer bijna 20 jaar oude Sequoia, ontworpen door de IJslands-Nederlandse architect Jón Kristinsson, is in mijn ogen nu al een monument in wording.
En dus nogmaals mijn vraag: welke moderne Dordtse gebouwen zijn wat u betreft een lust voor het oog? Kunnen die nieuwe woontorens aan de Overkampweg u een beetje bekoren? En wat vindt u van dat hoge appartementencomplex in Wielwijk? Persoonlijk spreekt dat ‘speelse’ gebouw me wel aan. Nog één voorzetje: in de Grotekerskbuurt staat, vlakbij de Grote Kerk, een heel modern pandje, waar ooit de inmiddels overleden burgemeester Ronald Bandell woonde. Ik vind dat zelf eigenlijk wel een geinig gezicht tussen al die monumentenpandjes, maar wellicht denkt u daar héél anders over.
Geslaagde nieuwbouw dus… dáár ben ik naar op zoek. Mail me (k.thies@ad.nl) of reageer via de Facebookpagina van deze krant.

Afbeelding: de Sequoia, gezien vanuit twee verschillende ‘windrichtingen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s