La La Land


ouwe postkantoorNee hè… toch niet wéér een column over dat vermaledijde postkantoor? Dat ding staat al, zo lang ik deze column schrijf, min of meer symbool voor ‘die goeie ouwe tijd’, toen alles op dit eiland kennelijk nog eh… hélemaal koek en ei was en de inwoners van deze stad elkaar nog hoffelijk begroetend over straat huppelden.
Maar ik kan er gewoonweg niet omheen; dat prachtige ouwe postkantoor (gesloopt in 1975 wegens ernstige stadsvernieuwingskoorts) komt nu eenmaal altijd weer ter sprake als ik, vanaf mijn vaste plekje in deze krant, wat letters wijd aan zaken als sloop, verpaupering en al dan niet geslaagde nieuwbouw. In een wat balorige bui (ik was hard toe aan een weekje Wadden met dwangverpleging) stelde ik begin deze maand nog voor om dat ouwe postkantoor dan maar helemaal opnieuw op te bouwen. Er zullen vast nog wel wat bouwtekeningen in een of ander archief liggen, dus…  hup, Hema en C&A tegen de vlakte (ruimte zat aan de overkant) en gewoon een nauwgezette replica neerzetten. Super-ordinair, maar wel lekker toch? Zijn we meteen van het gezeur af. Dat was half cynisch, maar eerlijk gezegd stiekempjes toch ook wel een beetje serieus bedoeld en tot mijn grote verbazing werd daar niet eens ál te schamper op gereageerd. Sterker nog, mijn ‘voorzetje’ werd door opvallend veel lezers zelfs ingekopt met een welgemeend ‘hear hear.’ ,,Ach, waarom niet eigenlijk?’’ zo schreef iemand. ,,De Nieuwstraat, met al die fraaie historische pandjes ter hoogte van het Statenplein, bestaat immers ook grotendeels uit heropgebouwde ‘relieken’ uit het verleden die, in enkele gevallen, oorspronkelijk zelfs op een héél andere plek in de stand stonden. De Nieuwstraat is dus eigenlijk een soort eh… mini-Brugge, of klein-Ieper, zeg maar.’’
Eerlijkheidshalve moet ik daar wél bij vermelden dat er ook een paar lezers waren die dachten dat ik in ‘La La Land’ vertoefde alwaar ik een paar Juttersbitterjes te veel had verslonden. ,,Doe effe normaal man… we zijn verdorie toch geen openluchtmuseum?’’
Tja, dát vind ik altijd zo’n dooddoener. Wat is er n hemelsnaam mis met een openluchtmuseum? Lijkt me heerlijk wonen.

2 reacties

  1. In een openluchtmuseum kun je niet wonen, Kees. Zie je al die toeristen al door je voorkamer schuifelen? En waar zou je in Dordt de kassa moeten zetten?

  2. Als je dan toch de Hema en de C&A aan het slopen bent, doe het dan meteen goed. En sloop de rest van dat lelijke blok ook. Kunnen we mooi het Oranje Hotel weer opnieuw opbouwen en wordt Dordt weer een beetje om aan te zien als je vanaf die kant het centrum binnenrijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s