Hanneken


hannekenGek stadje hoor Dordt en al helemáál als het om beeldende kunst gaat. We zijn er trots op, we genieten er volop van, maar als het geld gaat kosten… tja, dán is het eiland te klein. Neem nou dat (overigens al vier jaar oude) plan van de Dordtse beeldend kunstenaar Gerhard Lentink. Hij wil op de Kop van Stadswerven, een 22 meter hoog beeld ‘neerzetten’ dat als het ware een iconisch begroetingspunt van Dordt moet worden. Dat beeld stelt een vrouw (Hanneken van Dordrecht) met een offerschaal voor die, als personificatie van de stad, een offer brengt aan de rivier. Ik vind het een prima plan, want ik vind het werk van Lentink prachtig en ik vind ook dat deze stad best een iconisch herkenningspunt, kan gebruiken. Zoiets doet namelijk wonderen voor je naamsbekendheid, zoals je bij Manneken Pis aan Brussel en bij het Vrijheidsbeeld aan New York denkt.
Maar ja, om zoiets te bewerkstelligen ben je al gauw een miljoen verder en dus kom ik, op de Facebookpagina van mijn krant, héél vaak het woordje ‘geldverspilling’ tegen. Ik zie dat toch anders, want ik ben er van overtuigd dat een ‘welkomst-icoon,’ op de lange duur, in publicitaire zin, wonderen kan verrichten voor een stad. In Parijs zeurt vandaag de dag echt niemand meer over het kostenplaatje van de Eiffeltoren toch? Vier jaar geleden wijdde ik ook al eens een column aan dit onderwerp en ik ontving toen veel reacties van mensen die ‘een’ herkenningspunt aan de kop van Stadswerven een uitstekend idee vinden. Dat hoeft, zo stelden enkele lezers, nu ook weer niet per definitie een beeld van ‘Hanneken’ te zijn. Iemand stelde voor om op die plek een reusachtige Blauwbilgorgel te plaatsen als eerbetoon aan schrijver/dichter Kees Buddingh’. Een andere lezer kwam met het idee om hier het Mobilarium, dat momenteel in gedemonteerde staat in een loods van Stadswerken ligt, neer te zetten. U herinnert zich vast nog dat 26 meter hoge kunstwerk met die draaiende betonbalken, dat ooit op het terrein van Drechtwerk stond. Leuke ideeën, al gaat mijn persoonlijke voorkeur toch écht uit naar Hanneken.

Advertentie

Eén reactie

  1. Ik ben voor het mobilarium. Het heeft mij sinds het bestaan ervan gefascineerd. Het symboliseert technische kennis en vaardigheid, een stad in beweging en het roept vragen op over de beweging. Het is doodzonde dat zo’n fraai kunstwerk ligt te rotten terwijl er zo’n markante plek is waar het tot zijn recht komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s