Trots


KLZIk werd vanochtend (maandagochtend) wakker met een gevoel van trots. Ja…  trots op m’n stadje dat het afgelopen weekend tienduizenden mensen wist te trekken met een keur aan uiteenlopende festiviteiten. Er was echt zóveel te beleven in de binnenstad en het viel mij op dat ál die evenementen en evenementjes (die ook nog eens deels tegelijkertijd plaats vonden) de aandacht kregen die ze verdienden. Het was monumentenweekend, er stonden podia ‘all over town’ en er was zelfs een circusje in de Kloostertuin. Het Voorstraat Noord Festival begint zo langzamerhand ‘iconische’ trekjes te vertonen en de inmiddels traditionele buiteneditie van Kunstmin Live (gewoon voor de deur van de schouwburg) is dermate sfeervol dat je in dat plantsoentje bij wijze van spreken je tent wil gaan opzetten om er nooit meer weg te gaan. Kortom, het was feest alom in Dordt en daarbij was het óók nog eens heerlijk weer met als gevolg dat het hier bruiste als nooit tevoren. En nu mijn punt: ik kan me de tijd nog heugen dat er in mijn stad in de weekenden maar bar weinig te beleven viel. Ja, ik weet het… De Dijk stond wel eens in Bibelot en in het Dolhuis deed Herman Brood af en toe zijn kunstje, maar er waren avonden bij dat je je ’s avonds het schompes moest lopen om en de een of andere uitgaansgelegenheid nog ‘iets van leven’ te ontdekken. Dat is tegenwoordig wel anders. En weet u wat ik nou nóg mooier vind? Dat al die open monumenten juist veel stadsgenoten trokken. Tuurlijk… er waren ook dagjesmensen uit Meppel hoor, maar geloof me… ik zag toch echt héél veel Dordtenaren die bewust hun kans pakten om ‘hun eigen’ monumenten (die normaalgesproken niet toegankelijk zijn) nu eens van binnen te bekijken. En dan nóg iets: er traden tientallen bandjes op in de stad en volgens mij (corrigeer me als ik het mis heb) kwam zo’n beetje 75 procent van de optredende musici ‘gewoon van dit eiland.’ Dordrecht (én de regio) bulken van het muzikale talent en da’s óók iets om trots op te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s