Goedkoop


hellup‘Nee, de omstreden passages hebben we niet in de klas behandeld. We zijn wakker geschud door de berichtgeving van vorige week en we zijn ons rot geschrokken. Ik ken niet alle inhoud van de boeken die op onze scholen in het lespakket zitten en vind het jammer dat het schoolbestuur de teksten niet zelf heeft opgemerkt. In de klas zijn de passages waar nu ophef over is overigens nooit gebruikt.’
Wat u zojuist las  zijn de woorden van bestuurder Cihan Gerdan van scholenkoepel SIPOR. Dit naar aanleiding van het feit dat óók op de Dordtse Islamitsche basisschool Ikra al sinds jaar en dag gebruik wordt gemaakt van een serie omstreden lesboeken. Daarin is onder meer te lezen dat mensen met een andere levensovertuiging dan de Islam de doodstraf verdienen, dat oogcontact tussen puberende jongens en meisjes een vorm van overspel (‘zina’) is, waarop ‘een grote straf in het hiernamaals’ volgt en dat homoseksuelen Allah een doorn in het oog zijn.
Ik vind de reactie van Gerdan, die ook nog eens lafjes verwijst naar vergelijkbare teksten in de Bijbel, uitermate goedkoop. Zijn reactie heeft in mijn ogen ook nog eens een hoog ‘Wir Haben Es Nicht Gewusst’-gehalte en ik vind dat hij daar, als bestuurder van een overkoepelende onderwijsorganisatie niet mee weg mag komen. Datzelfde geldt overigens voor het Ikra-schoolbestuur en voor de Onderwijsinspectie die in dit land de taak heeft om alle lesstof (op welke school dan ook) volcontinu te toetsen op zaken als discriminatie en indoctrinatie. De Onderwijsinspectie heeft daarin, zo zie ik het althans, ernstig gefaald. En dan nog iets: bestuurder Gerdan mag dan stellen dat de lesstof nooit in Dordrecht in de klas gebruikt is, maar wie kan mij dat garanderen? Ik wil de man graag geloven, maar het zijn juist zijn halfslachtige teksten die me nu zo sterk aan het twijfelen brengen.
En voordat u denkt dat ik een kruistocht tegen Ikra voer… dat is niet het geval. Deze school heeft op het gebied van onderwijskwaliteit namelijk een uitstekende reputatie. Die wordt nu ernstig te grabbel gegooid en dat vind ik vooral droevig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s