Draaikonterij


vuurwerk7We leven nog in september en het zonnetje, waar ik eigenlijk al een beetje afscheid van genomen had, breekt nog even lekker door. Heerlijk, die nazomers en ik heb dan ook eigenlijk hélemaal geen zin om nu alweer over vuurwerk te schrijven. Maar ik kan er niet omheen, omdat de discussie hierover momenteel nu eenmaal volop ‘speelt’ in de lokale politieke arena.
Eerst maar eens even de feiten op een rijtje: burgemeester Wouter Kolff stelde in juni van dit jaar voor om (komende jaarwisseling al) van de binnenstad één grote vuurwerkvrije zone te maken. Waarom? Tja, omdat dat ouwe stadscentrum nu eenmaal zeer kwetsbaar is. In de smalle en monumentrijke straatjes van de historische binnenstad kan één, aanvankelijk nog onschuldig lijkend brandje een ware catastrofe veroorzaken. Remember Buytink, zeg ik altijd maar en als u nu niet weet waar ik het over heb dan moet u dat zelf maar even ‘googelen.’ Laat ik het zó zeggen… de brandweer heeft hier in 1982 een wereldprestatie geleverd, want het had zóveel erger kunnen aflopen. En eh… o ja, je hoeft maar een paar gesprekjes te voeren met doorgewinterde brandweermensen en ze zullen je allemaal verzekeren dat het eigenlijk een wonder is dat de binnenstad iedere jaarwisseling weer min of meer ongeschonden uit de strijd komt. Kortom, het plan van Kolff is gewoon een heel helder plan: géén vuurwerk meer afsteken in de binnenstad en een mooie vuurwerkshow ‘neerzetten’ op het Drierivierenpunt. Niet meer over zemelen zou je denken, maar dat is nou precies wat er momenteel wél gebeurt. Zo wil Beter Voor Dordt eerst een breder onderzoek onder bewoners van de binnenstad houden (zijn we wéér een jaar verder) en trekt VVD-voorman Marc Merx zomaar ineens het ‘afbrandgevaar’ van de binnenstad in twijfel. Ik zou zeggen, pleeg eerst eens een belletje met iemand die er in doorgeleerd heeft. Dan is er ook nog PVV-fractievoorzitter Dan van Leeuwen die met het slappe argument komt aandraven dat een afsteekverbod in de binnenstad tóch niet te handhaven is.
Bah… al die politieke draaikonterij, louter uit angst om een paar kiezers kwijt te raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s