Hoopvol


futureToen ik, lang geleden alweer, mijn diploma op de middelbare school in ontvangst nam was dat volgens de rector nou niet bepaald reden voor een feestje. Nee, de goede man had het niet specifiek over mijn persoontje, maar over mijn héle generatie voor wie de toekomst er (we spreken eind jaren zeventig) nou niet bepaald florissant uitzag; er was nauwelijks werk, de bossen hadden zwaar te lijden onder zure regen en er kon zo’n beetje op elke moment een immense paddenstoel aan de horizon verschijnen die het einde der tijden zou inluiden. Achteraf gezien viel het allemaal reuze mee; mijn generatie, nu in de vijftig, ging gewoon naar de een of andere vervolgopleiding (waar nauwelijks een tijdslimiet op stond) en tegen de tijd dat we daarmee klaar waren lagen de banen alweer min of meer voor het opscheppen. De bossen waren inmiddels alweer wat minder zuur en ook met die nucleaire dreiging viel het, dankzij die pot perenstrooikaas die ene meneer Gorbatsjov over de mensheid uitstrooide, inmiddels alweer reuze mee. Mijn generatie was een generatie die nog onbezorgd pafte in de kroeg, het haar tot ver over de schouders of juist in een hanenkam droeg en eh… ‘alles moet kunnen’ huizenhoog in het vaandel had staan. Los van die valse ‘Doomsday’-start ging het mijn generatie eigenlijk best voor de wind. We ‘jobhopten’ dat het een lieve lust was, we konden ons een huisje en een autootje (of twee) veroorloven, Sinterklaas, die verdacht veel op de buurman leek, was nog geen slavendrijver, het Ziekenfonds waakte liefdevol over ons allen en dankzij het voortschrijden der techniek zouden alle milieuproblemen op een dag voorgoed de wereld uit zijn. En nu kijk ik naar mijn kinderen, die hun vervolgopleiding op een haar na hebben afgerond. Eén loopt er stage bij een krant, de ander bij een zorginstelling. Ze weten zóveel meer dan ik vroeger… over oorlogen, de bio-industrie, terreurdreiging en global warming en tóch hebben ze, net als ik destijds, onnoemelijk veel zin in de toekomst. Dat stemt me zorgelijk en een tikkie schuldig. maar eh… ook wel weer hoopvol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s