Wegtrekkertje


borisWacht even… heb ik ineens een wegtrekkertje of had ik al langer last van een structureel cellentekort in de bovenkamer? Ik snap er namelijk toch echt even helemaal niks meer van… lees ik dat nou goed in mijn krant? Ja hoor, het staat er echt: het Drechtstedenbestuur wil heftig bezuinigen op het minimabeleid, terwijl de twee grootste ‘spelers’ binnen dat samenwerkingsverband (Dordrecht en Zwijndrecht) de laatste tijd nou juist zo lekker bezig zijn om de minima in hun gemeentes wat financiële ademruimte te verschaffen. Ik vraag me daarbij meteen af hoe het eigenlijk kan dat een dermate nadrukkelijk beleid van twee gemeentes zomaar ineens totaal op zijn kop kan worden gezet door een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat niet eens wettelijke zeggingskracht heeft? Wacht even. Nu begint het allemaal wel héél ambtelijk en ingewikkeld te klinken, dus ik ga proberen het anders te verwoorden. Stel je zit met z’n zevenen in een busje en twee van de passagiers die zojuist instapten vragen voor alle zekerheid nog aan de andere passagiers: ,,Dit busje gaat naar Maastricht toch?’’
,,Ja hoor… Maastricht’’, galmt het door de bus. Kortom de heren nemen plaats en vervolgens wordt enthousiast koers gezet… richting Groningen. Na een uurtje op de snelweg roepen die twee passagiers nog: ‘Hé, da’s gek. Ik zie ineens allemaal bordjes Zwolle.’’ De andere passagiers reageren niet.. ze zitten met z’n vijven namelijk druk te bladeren in een Gronings toeristenfoldertje. ,,Waar zullen we vanavond eens gaan eten?’’
Nu weer even uit die bus en terug naar de bestuurstafel: De Dordtse wethouder Peter Heijkoop en zijn Zwijndrechtse collega Tycho Jansen zijn in hun gemeentes al een tijdje behoorlijk fanatiek bezig met wat je een doelgericht ‘armoedebestrijdingsbeleid’ zou kunnen noemen en nu worden ze zomaar ineens in hun plannen gedwarsboomd door een intergemeentelijk samenwerkingsverband waar ze zéf nota bene onderdeel van uitmaken. Kortom, ze hebben net wat pokon over een voorzichtig opbloeiend perkje uitgestrooid en daar komt ineens die grote Drechtstedelijke maaimachine om dat allemaal weer ongedaan te maken. Kunt u het nog volgen? Als ik Boris heette zou ik nu héél hard Drexit brullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s