Voorschot


Ikke1Misschien heeft het met het stijgen der jaren te maken want steeds vaker denk ik, als ik een plan van de Dordtse Verenigde Seniorenpartij (VSP) onder ogen krijg: hé… dá’s eigenlijk best een goed idee. Als vijftiger ben ik zelf een eh… ‘bejaarde in wording’ dus het lijkt me nogal logisch dat ik vandaag de dag met een héél andere bril naar seniorenproblematiek in deze stad kijk dan, pak hem beet, twintig jaar geleden. Los daarvan zijn we natuurlijk (mocht het leven u althans goed gezind zijn) allemáál bejaarden in wording toch? Voor de meesten van ons zal ooit de dag aanbreken dat we een, al dan niet hulpbehoevende, senior zijn. Feit is dat er de komende decennia op dit eiland, waar op dit moment al ongeveer 30.000 65-plussers wonen, nog vele duizenden ‘bejaarden’ (rotwoord) bij komen en dus vind ik het eigenlijk wel prettig dat zich in de Dordtse gemeenteraad ook een partij (de VSP dus) bevindt die alvast een voorschotje op de toekomst neemt. Het boegbeeld van die partij heet Margret Stolk en zij legde de raad onlangs een, in mijn ogen, interessant plan voor. Er moet, zo stelt Stolk, onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheid om in Dordt een zogeheten ‘bejaardenhuis twee-punt-nul’ in het leven te roepen. Dit naar aanleiding van het feit dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis momenteel ernstig te kampen heeft met capaciteitsproblemen. Die ontstaan doordat hulpbehoevende ouderen, na een operatie of behandeling steeds vaker weken langer ‘in huis’ gehouden moeten worden, aangezien de verpleeghuizen in stad en regio simpelweg vol zitten en de ‘al-oude’ verzorgingshuizen nauwelijks nog bestaan. Geriater Marieke Meinardi van het ASZ luidde hierover recentelijk de noodklok in Nieuwsuur en als oplossing hiervoor draagt Stolk nu dus een voorziening aan waar deze mensen kunnen wonen en zorg op maat ontvangen. Zoiets heet een eh… bejaardenhuis mét zorgvoorzieningen. Weet u nog wel? Dat zijn die dingen waar we eerder deze eeuw zo ijverig afscheid van namen. Ik zeg: durf als gemeentebestuur nou eens ouderwets te pionieren, neem een voorschot op de toekomst en geef dit idee een serieuze kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s