Nieuwbouw


nieuwbouw

Ik moet nog een belofte inlossen. Dat heeft alles te maken met een column die ik weken geleden schreef naar aanleiding van de rubriek ‘In de Buurt’ (te vinden op de website van deze krant). Daarin werd de vraag opgeworpen welk gebouw in Dordrecht u nou werkelijk het aller-lelijkst vindt. De uitkomst liet zich raden: het voormalige Belastingkantoor, het vroegere ANWB-gebouw en het Stadskantoor – alle drie gelegen aan de Spuiboulevard-, alsmede het onderkomen van Hema en C&A aan het Bagijnhof zijn veel plaatsgenoten een doorn in het oog. Een paar jaar eerder wierp ik in mijn column al eens exact diezelfde vraag op en de reacties kwamen toen grotendeels overeen met die van ‘In de Buurt.’ Ik herinner me dat mijn mailbox destijds behoorlijk volstroomde en de motivaties waren behoorlijk ‘van dik hout.’ Dat verbaasde me niet, want als ik in de loop der jaren nou één ding over Dordtenaren geleerd heb is het dat ze graag een potje mogen mopperen. Dat doen ze overigens niet geheel eh… vrijblijvend, zeg maar. Achter al dat gemopper gaat namelijk meestal oprechte liefde voor de stad schuil. Heuse schapekoppen mogen dan graag een beetje lelijk doen over Dordt, ze klimmen onder het motto ‘Blijf met je rotpoten van mijn rotstad af’ wél in de gordijnen als niet-Dordtenaren het wagen om iets onaardigs over hun stad te zeggen. Dat vind ik eigenlijk wel een charmante eigenschap van mijn mede-eilanders.
Naar aanleiding van de vraag ‘Wat vindt u nou het lelijkste gebouw van Dordt?’ legde ik u een dag later een vervolgvraag voor, namelijk deze: ‘Zijn er ook min of meer moderne panden op dit eiland die u wél kunnen bekoren?’De reacties op die vraag vielen me eerlijk gezegd een beetje tegen, want veel lezers reageerden hierop met een welgemeend ‘nee.’Nou ja, er wáren wel een paar uitzonderingen: de Sequoiatoren in Stadspolders (hoewel door sommigen ook zeer gehaat), de huizen aan de Schuttevaerkade, de nieuwbouw aan de Oranjelaan, delen van het Leerpark en dat ietwat maffe appartementencomplex nabij de winkels in Wielwijk mogen er in de ogen van diverse lezers, en ik citeer ‘best wel wezen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s