Iconisch


fluxHet moet een iconisch gebouw worden, dat nieuwe ’Huis voor Stad en Regio’ dat de gemeente wil gaan neerzetten aan de Spuiboulevard, op de plek waar nu nog het voormalige Belastingkantoor staat. Dat begrip ‘iconisch’ zingt al een tijdje rond in Dordt… vooral in de vergaderzalen van het Stadskantoor en het Stadhuis en ongetwijfeld ook in de kantoortjes die de politieke partijen van deze stad tot hun beschikking hebben. Maar wat is nou in hemelsnaam iconisch? Volgens mij is dat een nogal subjectief begrip. Ik bedoel: ik vind (ik hou het even bij Dordt) de Grote Kerk iconisch, maar dat vind ik ook van de Zwijndrechtse brug, van de beeltenis van Johan en Cornelis (zelfs hun neuzen zijn iconisch) en van de frikandel. Maar misschien kraam ik nu onzin uit, dus ik zoek dat woordje eerst maar eens even op in ‘De Dikke’… die is tegenwoordig, geheel en al gratis, op het internet te raadplegen. Nou, dát ging snel: volgens de familie Van Dale betekent iconisch letterlijk ‘beeldbepalend’ en meer niet dus. Er hangt dus geen prijskaartje aan dit begrip, al begin ik zo langzamerhand het idee te krijgen dat het college dat toch een tikkie anders ziet. Daar verwarren ze iconisch volgens mij ernstig met sjiek, ‘designerig’ en om die reden dus kennelijk ook met duur. Dat beoogde nieuwe stadskantoor moet namelijk maar liefst 45 miljoen euro gaan kosten, want anders wordt het niet iconisch, zeg maar. Nu gun ik onze ambtenaren van harte een betere werkplek dan het huidige, sterk onderhoudsbehoevende en energieverslindende Stadskantoor, maar dat nieuwe onderkomen hoeft van mij echt geen ‘iconische’ uitstraling te krijgen en al zeker niet in deze tijd, waarin zóveel bezuinigd moet worden op zaken als ouderenzorg, jeugdzorg en minimabeleid. Daarbij komt dat ik nog wel wat ‘iconische’ natte droompjes van gemeentebestuurders ken waar jaarlijks nog altijd een hoop centjes bij moeten. Ik noem een Energiehuis en een Sportboulevard. Trouwens, in het hart van de stad staat al jaren een héél iconisch gebouw leeg. Daar zat ooit een iconisch warenhuis in. En nee, dat bedoel ik niet eens eh… ironisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s