Brussels brandje


brw,,Europa heeft een oplossing gevonden voor een probleem dat wij niet hebben.’’ Nee, die woorden komen niet van een populistische euroscepticus uit de Haagse politieke arena, maar van Arjan Littel, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
De man verwoordt exact mijn gedachten over een wel héél mal Brusselse balletje dat momenteel wordt opgeworpen. Volgens nieuwe Europese richtlijnen moeten álle in de EU werkzame brandweerlieden in de toekomst namelijk worden betaald en dat zou in ons land, waar ongeveer 80 procent van het brandweerpersoneel van oudsher uit vrijwilligers bestaat, een enorme (onnodige) kostenpost voor de overheid betekenen. Er ontstaat, door dat ondoordachte Europese hersenspinseltje, trouwens ook nog een ander probleem; in ons land en dus ook in onze Veiligheidsregio (Zuid-Holland Zuid) hebben we te maken met een stevig verankerde betrokkenheid van ruim 800 vrijwilligers in zo’n beetje alle hoeken en gaten van deze dorpsrijke regio. Deze mensen, die ook nog eens apetrots trots zijn op wat ze voor hun directe leefomgeving kunnen betekenen, vormen hier als het ware de ruggengraat van ‘het bluswezen’ en dat functioneert, al zo lang ik me kan herinneren, naar volle tevredenheid. Sterker nog… ik durf zelfs te beweren dat ‘onze’ regio (ooit werkte ik er als voorlichter) over vrijwilligers van het allerhoogste niveau beschikt. Alle brandweermensen worden hier voortdurend getraind en bijgeschoold en de vrijwillige mannen en vrouwen die hier letterlijk ‘met de poten in het bluswater’ staan doen in helemaal niets onder voor hun betaalde collega’s. Kortom, we hébben hier helemaal geen probleem… we krijgen er alleen maar een probleem bij als Brussel z’n onzalige zin krijgt.
Overigens vind ik het wel mooi dat juist de Dordtse burgemeester Wouter Kolff nu door minister Grapperhaus (Veiligheid) is aangewezen om een denktank te leiden die dit dreigende keukenbrandje moet gaan eh… blussen. Goed beschouwd moet Kolff een antwoord gaan bedenken op de nu volgende vraag: hoe houden we ons huidige (beproefde) systeem overeind zonder die wereldvreemde Europese plannetjesmakers in de Brussels kanten gordijnen te jagen? Die klus is de voorzitter van ‘onze’ uitstekend functionerende Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wel toevertrouwd, denk ik zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s