Hoog


gkdIk kan u gerust stellen… dat beoogde nieuwe Stadskantoor aan de Spuiboulevard wordt never nooit hoger dan de Grote Kerk. De discussie die hierover, naar aanleiding van een artikel in deze krant, ontstond is eigenlijk een non-discussie. De woede (sla de Facebookpagina van deze krant er maar eens op na) die alleen al de gedachte aan een dermate hoge apenrots voor ambtenaren bij veel lezers te weeg brengt, is begrijpelijk, maar in mijn ogen volledig ongegrond. Waarom ik dat vind? Ach, die paar raadsleden die hierover eerder deze week hun mond open trokken, reageerden hooguit wat primair op het gegeven dat er geen ‘hoogte-restricties’ zijn opgelegd aan de architectenbureaus die momenteel meedingen naar deze prestigieuze klus. Eigenlijk komt het hele verhaal er op neer dat het beoogde nieuwe onderkomen op de plek van het voormalige Belastingkantoor ‘best wel hoog’ mag worden, maar volgens mij is er écht helemaal niemand die nu aanstuurt op een gebouw dat hoger is dan 65 meter. Volgens mij zijn daar in het verleden trouwens glasheldere afspraken over gemaakt: in de binnenstad (en ook niet ‘op de rand’ daarvan) mag géén gebouw hoger zijn de Dordtse Dom.
Nu even de feiten: de gemeente is toe aan een nieuw Stadskantoor, want het huidige (inderdaad behoorlijk ‘uitgewoonde’) Stadskantoor is aan vervanging toe, aangezien het te klein, energieslurpend en zeer onderhoudsgevoelig is. Volgens mij bestaat dáárover ook helemaal geen discussie. Nee, de vraag is: wát ga je dan bouwen? Moet het nieuwe ‘Huis voor Stad en Regio’ een ‘iconische’ uitstraling krijgen en moet daar een prijskaartje van 45 miljoen aan hangen? Moeilijk om daarover te oordelen; een artikel in het blad Binnenlands Bestuur leert me dat Dordt met dat bedrag nou ook weer niet uit de pas loopt met vergelijkbare gemeenten die recentelijk een nieuw Stadskantoor hebben ‘neergezet.’ Ondank dat zou ik willen zeggen: hou het bescheiden, bouw vooral praktisch en duurzaam… ‘verherbouw’ voor mijn part een bestaand kantorencomplex achter het station of ga lekker in dat (van zichzelf al iconische) leegstaande V&D-pand zitten. Wat ik eigenlijk bedoel is: blaas nou niet te hoog van de toren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s