Nachtwaker


homelessguyHenk heeft weer een huis. Nou ja, huis… het is een roestig busje dat op een parkeerterrein achter een bedrijf op een industrieterrein staat. Hij mag er wonen op voorwaarde dat hij de ‘bedrijfskatten’ Truus en Trees voert en dat hij de boel ’s nachts in de gaten houdt. ,,Nee, ik zeg niet waar precies, want ik zit niet op bezoek van hulpverleners te wachten en al helemáál niet op types die denken dat er hier wat te halen valt.’’
Ik beloof het Henk, die ik ken uit de tijd dat hij nog bij m’n cluppie voetbalde. Toen had hij een eigen woning, een baan bij de gemeentereiniging en een echtgenote, maar die raakte hij kwijt als gevolg van een drugsverslaving. Nu scharrelt hij al jaren door de binnenstad. Tot voor kort sliep hij in de koude maanden bij het Leger des Heils, maar daar komt hij niet meer omdat hij zich, naar eigen zeggen, in de nachtopvang niet veilig voelt. ,,Je ligt daar met anderen op zaal en dan moet je niet ál te diep gaan slapen, want dan halen ze je plunjebaal leeg. Dat is mij een keer overkomen… iemand had mijn radiootje gejat en toen ik daar stennis over maakte ben ik er uit gezet en mocht ik een week lang niet meer terugkomen. Ik ben die nacht wat gaan dwalen en op een gegeven moment kwam ik dit ouwe busje tegen. De deur was niet eens op slot, dus heb ik mijn matrasje er in gegooid. Morgen jaagt iemand me wel weer weeg, dacht ik nog, maar de eigenaar van het bedrijf reageerde juist heel vriendelijk toen hij me betrapte. Volgens mij is ‘ie van de kerk of zo, want hij had alle begrip voor mijn situatie en maakte wat afspraken met me. Sinds kort heb ik ook een telefoontje van de zaak en als er ’s nachts onraad is moet ik het beveiligingsbedrijf bellen. In feite heb ik nu gewoon een baan… als nachtwaker. Oké, onbezoldigd, maar je moet toch ergens beginnen nietwaar?’’
Ik lach, maar huil van binnen. Henk is 73.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s