Drechtstein


FRankieHelaas bestaat het niet… het boek ‘Drechtraad voor Dummies.’ Als het aan mij ligt zou het er zo snel mogelijk moeten komen, want ik ben er voor honderd procent van overtuigd dat er in Dordt en Drechtsteden maar héél weinig mensen rond lopen die weten wat de Drechtraad precies is, wát dat clubje zo allemaal doet en wat de wettelijke status er van is. Dat laatste kan ik alvast verklappen: die heeft de Drechtraad niet. Het is namelijk een door de Drechtstedengemeentes zelf ‘toegevoegde’ bestuurslaag die in onze staatsinrichting helemaal niet voorkomt en dus formeel ook geen enkele zeggingskracht heeft. Je zou de Drechtraad het Drechtstedelijk Europarlement kunnen noemen, maar dan zónder ‘electorale legitimiteit’, zeg maar.
Ik ga een poging wagen om alvast het eerste hoofdstuk van ‘Drechtraad voor Dummies’ in de steigers te zetten. Je kunt stellen dat de Drechtraad een soort gemeenteraad is, want zoals een gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders in een gemeente controleert doet de Drechtraad dat voor het Drechtstedenbestuur. En wat is dan het Drechtstedenbestuur? Tja… dat is dan weer een soort regionaal ‘college’ bestaande uit wethouders van de zeven gemeenten die gezamenlijk de Drechtsteden vormen. Heeft u daar ooit voor gekozen, gestemd of om gevraagd? Nee… ons Drechtstedenparlement en het ‘uitvoerend’ orgaan daarvan (het Drechtstedenbestuur dus) hebben zichzelf geschapen.
In theorie is het allemaal best aardig: zeven samenwerkende gemeenten die met elkaar overleggen hoe je kwesties die gemeentegrenzen overschrijden het beste kunt aanvliegen en, zo nodig, kunt tackelen. De praktijk is anders, want het Drechtstedelijk samenwerkingsverband is (net als de EU trouwens) in de loop der jaren uitgegroeid tot een bestuurlijke moloch… of beter gezegd, een zelf gecreëerd monster, dat uit zijn kooi is ontsnapt en zich niet meer laat vangen. Nu ik er over begin realiseer ik me ineens dat het boek ‘Drechtraad voor Dummies’ eigenlijk al bestaat. Het is zo’n 200 jaar geleden geschreven door Mary Shelley en getiteld ‘Frankenstein.’ Hoe ‘t uiteindelijk met het monster afliep vertelt het verhaal niet (nooit meer gezien), maar zijn schepper (dr. Frankenstein dus) kwam nogal tragisch aan zijn einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s