Helianthus


supportJa, ik wist wel dat het bestond, maar ik had me er eerlijk gezegd nooit écht in verdiept. Dat heb ik nu wél gedaan, simpelweg omdat er een persberichtje over deze instelling in mijn mailbox ‘landde.’ Waarover ik het heb? Over het Inloophuis Helianthus, dat volgende week alweer vijf jaar een warm onderkomen biedt aan mensen die te maken hebben (of hebben gehad) met kanker… aan patiënten dus, aan ex-patiënten, maar ook aan hun familieleden. Het persbericht in mijn malbox ging vergezeld van het beleidsplan en daarin kwam ik een aantal ‘testimonials’ tegen die veel indruk op me maakten. Ik wil er graag een paar met u delen. Deze bijvoorbeeld: ‘Er is een leven vóór en een leven ná de kanker. Er zit een groot verschil tussen die twee. Wat ik deed en wie ik was is verleden tijd. Ik moet het doen met wat er van mij over is.’
En nog eentje die me raakte: ‘Ik ken mezelf niet terug. Waar is de vrouw gebleven die ik was? De vrouw die hard werkte, die alles deed en aanpakte. Ik kon tien dingen tegelijk en van alles organiseren. Daarnaast nog een paar keer in de week naar de sportschool. Waar is ze gebleven? Ze zit nog wel ergens in mijn hoofd en ik mis haar enorm. Mijn lijf wil niet meer en ook mijn hersenen zijn moe. Het is alsof ik iedere dag een steile berg moet beklimmen. Wanneer mag ik weer eens in de afdaling?’
Het aantal ex-kankerpatiënten, familieleden en vrienden dat het Inloophuis aan de Singel 28 bezoekt of dat deelneemt aan één van de activiteiten die hier worden georganiseerd, is in de afgelopen vijf jaar, gestegen van rond de 500 (in het oprichtingsjaar) tot ruim 2000 bezoeken in 2018 en (naar verwachting) in 2019.
Het Helianthushuis wordt geheel en al subsidieloos gerund door vrijwilligers en is daarom afhankelijk van donaties. Alleen al om die reden besteed ik er in mijn column van vandaag graag aandacht aan. Ik zou zeggen, ga eens naar de website (www.inloophuishelianthus.nl) en kijk wat u voor deze prachtinstelling kunt betekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s