Marktwerking


strawberrymanZó jammer dat je geen woorden kunt afschaffen. Mocht dat mogelijk zijn dan zou ik één woordje voorgoed uit alle woordenboeken willen verbannen. Dat woordje is marktwerking en ik wil er van af omdat dat hele begrip één grote leugen is. Marktwerking wérkt namelijk niet. Nou ja, op de weekmarkt misschien, als de ene groenteboer ‘Lekkere aardbeien’ roept en de groenteboer even verderop diezelfde aardbeien verkoopt met de leuze: ‘Die van mij zijn nét zo lekker én een eurootje per pond goedkoper.’ Maar verder werkt het niet en al zeker niet in de infrastructuur, de zorg en het openbaar vervoer. Daar hadden we, tot voor een kleine veertig jaar geleden, ‘onze’ overheid voor, totdat er iemand bedacht: nee, joh, daar moet je zoveel mogelijk je handen van af trekken. Dat regelt ‘de markt’ zelf wel. Er werd met argusogen gekeken naar de Verenigde Staten, waar de Federale overheid zich nauwelijks bemoeit met eh… laten we zeggen de riolering in Wisconsin, de staat van de wegen in Wisconsin of het onderhoud van bruggen op het platteland van Louisiana. Gevolg: de riolering (niet alleen in Wisconsin, maar nagenoeg overal in de VS) is zo lek als een mandje, want geen enkele presidentskandidaat wint een verkiezing met de belofte dat hij of zij meer dollars in het onderhoud van poepafvoerpijpen gaat steken (‘Money down the drain’) en bruggetjes in het scharrige zuiden storten momenteel massaal in omdat je als aanstaand ‘gouvernor’ nu eenmaal méér zieltjes wint met de belofte dat je criminelen een spuitje geeft dan met het voornemen dat je alle oeververbindingen op je secundaire wegen eens nauwkeurig onder de loep gaat nemen.
En zo kom ik uit bij onze regio: tot dusver heeft zich nog geen enkele partij bij de provincie gemeld om vanaf eind 2021 de waterbus tussen Rotterdam en Dordrecht te exploiteren. Waarom niet? Tja, commercieel niet interessant, want nauwelijks rendabel te maken. Dát is nou marktwerking… lekker aansluiten in de file, stilstaand Co2 produceren en op je autoradio luisteren naar pratende Haagse aardbeien die zeggen dat het zó toch echt niet langer meer kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s