Chief Ouwe Dibbes


Sander de KramerNee, ik schrijf deze column niet om de kaartverkoop te stimuleren van de maandelijkse theatertalkshow Kunstmin Live, die ik nu alweer ruim vier jaar, samen met (ex-Berini) Marjolein Meijers en een fantastisch productieteam mag maken en presenteren. Volgens de laatste berichten zit de zaal komende woensdagavond (zoals gebruikelijk) tóch al lekker vol, dus reclame hoef ik niet te maken. Nee, ik schrijf deze column omdat ik zo graag alvast ‘iets van het verhaal’ wil vertellen van onze aanstaande talkshowgast. Dat is namelijk Sander de Kramer, journalist, columnist, tv-presentator (de Wandeling, Keuringsdienst van Waarde) ‘beroepsweldoener’ en oprichter van de Rotterdamse Daklozenkrant. Alsof dát allemaal nog niet bijzonder genoeg is: enkele jaren geleden is deze Rotterdammer in Sierra Leone, het aller-armste en meest gevaarlijke land ter wereld, ook nog eens officieel benoemd tot ‘Chief.’ En dat is niet zomaar een eretitel, want De Kramer heeft, sinds die benoeming, ook heuse ‘zeggenschap’ in een gebied dat ongeveer zo groot is als de provincie Zuid-Holland. Hoe dat allemaal precies zit komt hij woensdagavond zelf vertellen en dat maakt me reuze nieuwsgierig. Onder de titel ‘Chief Ouwe Dibbes’ is vorig jaar een boek over Sander de Kramer verschenen en omdat ik dat, met het oog op zijn komst, deze week gelezen, of beter gezegd verslonden heb, wil ik wat hoofdlijnen hieruit graag even met u delen. Het is alweer een jaar of twaalf geleden dat De Kramer (in opdracht van een krant) naar Sierra Leone ging. Daar trok hij zich het lot aan van honderden oorlogswezen die voor het winnen van diamanten werden ingezet en hij beloofde zichzelf dat hij die kinderen op een dag zou redden. Die belofte maakte hij méér dan waar: hij haalde ze weg bij de mijnen, zette ze aan het voetballen, bouwde een school voor ze en later nóg eentje, maar dan speciaal voor kinderen die gehandicapt zijn als gevolg van verminkingen door de ‘rebellen. Die bijzondere man dus zit aanstaande woensdagavond ‘bij ons’ in Kunstmin en daar verheug ik me nu al enorm op.
En eh… misschien zijn er tóch nog wat kaartjes te verkrijgen.

peter de JongPS. De avond zit er inmiddels alweer op. De volgende aflevering van Kunstmin Live is op woensdag 13 november… dán met gast Peter de Jong, van het vermaarde duo Mini & Maxi. Kaarten zijn verkrijgbaar via:
http://www.kunstmin.nl/programma/kunstmin-live-peter-de-jong

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s