Noodbrug


engelenburgerbrugWanneer je, zoals ik, al héél lang in de binnenstad woont dan vergeet je nog wel eens dat je voortdurend over bruggen loopt. Daar sta je, ook letterlijk, zelden bij stil. De meeste bruggen over de Voorstraathaven en de Spuihaven bijvoorbeeld zijn namelijk permanent ‘liggende’ bruggen, die niet eens open kúnnen, dus daar heb je eigenlijk nauwelijks een eh.. ‘brugbeleving’ bij. Nou ja, behalve dan als ze een onderhoudsbeurt krijgen, zoals onlangs nog de Wijnbrug tussen de Voorstraat en de Wijnstraat. Dat was hooguit wat lastig, maar meer ook niet, aangezien de Nieuwbrug en het Schefferplein (ook een brug) op loopafstand liggen. Ook het maanden durende herstel in 2015 van de Damiatebrug tussen Kuipershaven en Wolwevershaven was niet écht problematisch en datzelfde gold voor de storing van de Lange IJzeren Brug in 2017. In en rond de binnenstad bevinden zich echter ook een aantal voor auto’s toegankelijke bruggen, die eigenlijk volcontinu ‘heel’ moeten blijven om verkeersellende te voorkomen. Nu zal ik er vast wel een paar vergeten te noemen (van sommige bruggen merk je immers niet eens dat het bruggen zijn), maar feit is dat de Boombrug, de Nieuwbrug, de Roobrug, de Leuvebrug, de Sint Jorisbrug en de Engelenburgerbrug onontbeerlijk zijn voor de doorstroming van het autoverkeer in het centrum. Die laatste brug, die vanaf januari zo’n beetje een héél jaar ‘op de schop’ moet wegens groot onderhoud, kán en mág eigenlijk helemaal niet dicht, zo stellen mensen van de Veiligheidsregio, want dan is een aanzienlijk deel van de binnenstad bij eventuele calamiteiten té ‘omslachtig’ bereikbaar. Dat scheelt kostbare minuten voor hulpdiensten en zoiets kan levens kosten. Er moet dus een noodbrug worden aangelegd en dat gaat vele tonnen kosten omdat dat ding, vanwege het varend verkeer, ook nog eens open en dicht moet kunnen. Die dure noodbrug gaat er dus komen, maar ondertussen zit ik wél met twee vragen. Ten eerste: is dat zogeheten ‘groot’ onderhoud eigenlijk geen eh… achterstallig onderhoud? En ten tweede: een verstandig gemeentebestuur heeft toch wel een noodpotje achter de hand voor dit soort (altijd wel te verwachten) situaties in deze brugrijke stad?

Advertentie

Eén reactie

  1. Kees, zo’n matig onderbouwde reactie ben ik niet van je gewend. Ten eerst is een gedeelte van de werkzaamheden aan de Engelenburgerbrug te wijten aan “versleten” houten funderingspalen, die nu al een reëel gevaar op leveren. Die controleer je niet regelmatig lijkt me. Nogal omslachtig en duur. En bovendien vervang je deze wanneer het echt niet anders kan. Alleen dit mankement zorgt er al voor dat er zeer groot onderhoud gedaan moet worden. Dat je dan pas alle overige werkzaamheden doet, lijkt mij logisch. Ten tweede twijfel je of de gemeente hiervoor geen “spaarpot” heeft. Die zal er heus wel zijn. Is vast wel na te gaan. Overigens zal uiteindelijk het hoogste Dordtse orgaan, de gemeenteraad, beslissen over de uiteindelijke vorm waarin alles moet worden gegoten. Hopelijk zijn zij zo verstandig hierover niet al te lang te palaveren. De noodzakelijke, tijdelijke brug moet de veiligheid van de vele betrokken bewoners en bedrijven garanderen. Maar een “advies” van de Veiligheidsregio zullen ze niet naast zich neer kunnen leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s