Gemiste kans


Spuiboulevard3Autovrij, autoluw of autovriendelijk? Waar vaart een binnenstad het best bij? Ik bezocht steden (in binnen- en buitenland) waarbij ik dacht: het mag hier dan onlangs dan wel zo ‘lekker’ autoluw gemaakt zijn, maar het is nu wél een nachtmerrie voor automobilisten geworden. Een kwartier lopen naar een soms óók nog eens niet bepaald aantrekkelijk centrum is dan wel érg veel moeite om niks. Er bestaan (ik zag ze vooral in Groot-Brittannië) wel degelijk steden waar de beslissing om auto’s ‘uit het hart’ te gaan weren niet succesvol uitpakte. Toch heb ik ook steden ‘bewandeld’ die, juist nadat ze autoluw werden, ineens gingen floreren. En dan zijn er nog die steden waarbij ik altijd denk: hier is het mooi, levendig en gezellig…  jammer alleen dat er zoveel auto’s rond rijden, want zo’n beetje op elk terras scheuren er autowielen nét langs je tenen, adem je vooral uitlaatgassen in en word je doof van het motorlawaai. Los van wat aan stad aan monumenten, doorkijkjes, winkels en andere bezienswaardigheden te bieden heeft, is het succesvol autoluw maken van een centrum kennelijk sterk afhankelijk van vorm en grootte. Zo zijn er steden waar je héél goed ‘om het ‘ronde’ centrum heen’ kunt rijden en waar je zo’n beetje overal langs die binnenstadsring (soms dure, soms betaalbare) parkeergarages aantreft. De wandeling naar het centrum is daar altijd kort. Meestal betreft het hier steden met relatief compacte centra, die als het ware vanuit het midden van een cirkel zijn opgebouwd. In Dordt ligt dat anders: hier is het centrum juist langgerekt omdat de stad nu eenmaal ooit ontstond als een nederzetting langs de rivier. Tóch is het hier mogelijk om zo’n beetje alle delen van de binnenstad aan te lopen. Hoe? Simpel… door langs de volledige Spuiboulevard parkeren mogelijk te maken. Waar? Onder de Spuihaven. Is dat duur? Ja, héél duur, maar wel een voor de toekomst waardevolle investering, lijkt me. Het gemeentelijk voornemen om de Spuiboulevard nu juist grotendeels dicht te gaan gooien voor auto’s lijkt me, juist om die reden, dan ook een op voorhand gemiste kans.

Eén reactie

  1. Goed gezien, Kees.

    Dan ook onder de Wolwevers- en Kuipershaven en de Nieuwe Haven en onder de Grote Markt. Dan wordt het nog allemaal veel mooier.
    En het is al zo fraai geworden door inspanningen, gedurende de laatste 40 jaar van bewoners, pandeigenaren en ja vooruit dan maar de gemeente😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s