Boulevard 2.0


spuiboulevard4Veel reacties ontving ik naar aanleiding van mijn column van gisteren over de voorgenomen ‘totaalrenovatie’ van de Spuiboulevard. Daarin gaf ik aan dat ik het een gemiste kans van dit gemeentebestuur zou vinden als men ‘gedreven door bouwdrang’ al te drastisch zou overgaan tot het autovrij (of -luw) maken van de Spuiboulevard met de bedoeling hier huizen, appartementen én een nieuw Stadskantoor neer te zetten. De niet bepaald charmant ogende Spuiboulevard (die deze betiteling eigenlijk nooit ‘verdiende’) loopt namelijk langs de Spuihaven en dat is nou juist dé uitgelezen plek voor een langgerekte parkeergarage daarónder. En ja, ik weet het… dat is een duur grapje maar, in mijn ogen, toch zeker het onderzoeken waard. Overigens heb ik dat niet zelf verzonnen hoor; het is een idee dat volgens mij, op z’n minst vijfentwintig jaar geleden al, de wereld in geslingerd is door voormalig gemeenteambtenaar Marco Westland. Verschillende delen van de binnenstad, zo vertelde hij me destijds, zijn vanaf nagenoeg elke plek langs de Spuiboulevard redelijk aan te lopen en je zou het autoverkeer op die manier grotendeels buiten de binnenstad kunnen houden. Wél zouden de parkeergarages aan de Korte Kolfstraat (Drievriendenhof) en de Visstraat dan ‘opgeheven’ moeten worden en dát gaat natuurlijk óók weer een heleboel centjes kosten. Wellicht kan de gemeente de eigenaren van deze garages uitkopen met de eventuele toezegging dat zij die nieuwe ‘Garage Spuiboulevard’ mogen gaan exploiteren. De dan leegkomende garages kunnen dan worden gebruikt (hetgeen deels al gebeurt) voor binnenstadsbewoners. En nogmaals, het is een peperduur plan (dáár gingen namelijk de meeste reactie over), maar wél een plan waar de stad de komende tientallen jaren mee vooruit kan.
Veel reacties gingen overigens ook over de uitstraling die de nieuwbouw aan die toekomstige Spuiboulevard zou moeten krijgen. Eén daarvan (die het gros van de reacties weerspiegelt) wil ik er graag uitlichten: ‘Dit is voor het gemeentebestuur dé uitgelezen plek en hét uitgelezen moment om eens écht lef te tonen. Geen grijze blokkendozen hier graag, maar vooral architectonische hoogstandjes.’
Helemaal mee eens… laat de Spuiboulevard 2.0 vooral geen ‘boulevard of broken dreams’ worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s