Koopavond


koopavond5Het is, op een maandje of twee na, precies tien jaar geleden dat ik mijn allereerste column schreef over het toen al aan slijtage onderhevige ‘fenomeen’ koopavond. Die donderdagse winkelavonden trokken, ook toen al (daar ging die column over), bijna geen kip meer naar het centrum van Dordt, terwijl ze in een niet eens zo héél ver verleden nog heuse publiekstrekkers waren. Ik kan me nog avonden herinneren (aan die andere kant van de eeuwwisseling, zeg maar) dat je op donderdagavond op de Voorstraat nog nét niet schouder aan schouder liep. In de huidige eeuw werd dat van jaar tot jaar steeds een beetje minder en, na verloop van tijd, ook nog eens behoorlijk onaangenaam. Ik kan me koopavonden in deze stad heugen waarop je meer politie te paard zag dan winkelend publiek.Vandaag de dag is koopavond eigenlijk zo ouderwets geworden als eh… wachten op het acht uur journaal, in een tv-gids kijken wat er verder nog op televisie is en héél hard ‘Ssst!’ roepen als het weerbericht begint. Winkelen doe je, net als naar films en nieuws kijken, vandaag de dag op momenten die je zelf kiest. Ja, we stappen nog wel eens een heuse winkel binnen, maar zelfs giganten als Ikea en de Mediamarkt hebben tegenwoordig te kampen met ‘kijkers’ die na afloop van hun winkelwandelingetje snel weer huiswaarts gaan om het product dat ze daar ‘besnuffeld’ hebben voor een nóg lagere prijs via het internet te bestellen. Alleen de Primark heeft daar volgens mij geen last van, want de rotzooi die ze daar verkopen is zelfs online nergens goedkoper te verkrijgen. Het verbaast me dan ook dat er vandaag de dag nog altijd winkeliers in Dordrecht (of waar dan ook in Nederland) bestaan die blijven vasthouden aan deze reliek uit vervlogen tijden. Een verplaatsing naar de vrijdagavond, zoals enkele neringhouders in de binnenstad maar weer eens opperen, zal op zich niet zo héél veel uitmaken. Volgens mij is het handiger als winkeliers zich, véél flexibeler dan nu het geval is, kunnen richten op de ‘publieksvraag’ en dus zeg ik: volledig vrijgeven die openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s