‘Get a life’


get-a-lifeGa ik mijn handen branden aan een ‘hernieuwde’ discussie over het kleurtje van Piet? Ja, natuurlijk… en al zeker nadat ik die afschuwelijke reacties tegenkwam op de Facebookpagina van mijn krant, naar aanleiding van het voornemen van een actiegroep om in Dordt te gaan demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. Het niveau van die reacties is dermate schrikbarend (soms op het fascistoïde af zelfs) dat ik graag even het volgende kwijt wil:
– Kinderen hebben geen moeite met verandering en dus is de introductie van de ‘schoorsteenzwarte’ roetveegpiet een prima en voor kinderen begrijpelijk compromis. Volwassenen die opkomen vóór het behoud van het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet zeggen dit te doen ‘voor de kinderen’, maar het zijn juist kinderen die totaal geen probleem hebben met aangepaste pieten. Tegen volwassenen die hun voeten in het zand blijven zetten wil ik graag zeggen: ‘grow up’ en ‘get a life.’
– Wie écht op wil komen voor kinderen omarmt juist verandering. Feit is gewoon dat er in dit land vele duizenden kinderen leven met een donkere huidskleur, die wel degelijk moeite hebben met het egaal zwartgeschminkte knechtje van de Sint. Al zou hier bij wijze van spreken slechts één kind hinder van ondervinden dan is dat al reden genoeg voor die kleine aanpassing. En nee, dan verdwijnt er helemaal geen traditie.
– Het mogen demonstreren is een verworven recht in dit land. Dat moeten we koesteren. De kracht van ‘ons’ land zit hem nou juist in het feit dat ook ‘die andere mening’ (over welk onderwerp dan ook) hier gehoord mag worden. En trouwens… de demonstranten staan op 16 november écht niet op de Kuipershaven, maar krijgen een eigen plek. De intocht wordt dus niet verstoord.
– Tradities zijn niet heilig. Katknuppelen, ganzentrekken, heksen verbranden en radbraken waren ooit ‘gezellige’ tradities in dit land, die we gelukkig hebben afgeschaft.
– Nederlanders heb je in alle kleuren, van eh… Caffè latte tot cappuccino tot espresso, zeg maar. ‘Ga terug naar je eigen land’ roepen tegen demonstranten met een kleurtje slaat nergens op. Ze zijn namelijk nét zo Nederlands als u.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s