Punaise


verkeerspunaise2Eén zinnetje viel mij op in een artikel in deze krant over de ‘verkeersremmende’ wegwerkzaamheden die momenteel aan de Nicolaas Maessingel plaats vinden. ‘Ook de bocht bij de Blekersdijk wordt aangepast, zodat verkeer over de punaise in de weg gaat rijden, in plaats van er omheen, zoals nu nog vaak gebeurt.’
Hé, wacht even… die malle punaises, die je tegenwoordig op meerdere plekken in de binnenstad aantreft, hebben toch juist die ronde vorm gekregen om de suggestie van een rotonde te wekken? Ik bedoel: daar móet je toch juist (misschien hooguit met je linkerwielen een beetje erop) omheen rijden toch? Of heb ik dat dan tot dusver altijd verkeerd begrepen en moet ik er recht overheen? Misschien is mijn denkwijze wat simpel hoor, maar als die dingen geen rotonde moeten suggereren, waarom zien ze er dan wél zo uit? Ik gaf het al in een eerdere column aan: in het verkeer mág er helemaal geen ruimte voor interpretatie bestaan… je legt óf een rotonde aan, óf een duidelijke verkeersdrempel. Zo’n punaise (die je trouwens in geen enkel verkeersboekje tegenkomt) is gewoon een véél te vage verkeersmaatregel. Al sinds die dingen zijn ‘neergelegd’ zie ik automobilisten er, soms een beetje half, omheen rijden, waardoor fietsers nog nét niet tegen de trottoirdrempel worden aangedrukt.
En dan nóg iets: naar aanleiding van diverse ‘verkeerscolumns’ die ik de afgelopen maanden schreef, ontving ik veel reacties van automobilisten die het nog altijd belachelijk vinden dat belangrijke ‘ontsluitingswegen’ in Dordt, waaronder de Singel en de Hugo de Grootlaan, tot 30 km-zone zijn uitgeroepen. Ik citeer uit één van die reacties: ‘Tot voor enkele jaren geleden was het helemaal geen probleem dat hier 50 gereden werd. Tótdat er mensen kwamen wonen die zich daar aan stoorden. Dat riekt een beetje naar dat OMC-verhaal destijds. Iemand gaat bij een voetbalveld wonen en klaagt vervolgens dat het daar op trainingsavonden wel érg lawaaiig is.’
De schrijver heeft op zich wel een punt, al begin ik persoonlijk wel schik te krijgen in eh… lekker lui rijden. Dat ‘botst’ ook een stuk mensvriendelijker, zeg maar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s