Veranderdrang


Visbrug3Die eh… ‘put van Piet’ die kwam er niet en even leek de rust weergekeerd op de Visbrug. Maar niet voor lang, want er zit alweer een nieuw mal plannetje aan te komen. Daarover straks meer… eerst even terug naar een jaar of vier geleden, toen BVD-wethouder Piet Sleeking de op de Visbrug gevestigde horeca-exploitanten bijna een rolberoerte bezorgde met de aankondiging dat hij in het midden van de brug ‘een gat naar het water’ wilde slaan. Leuk voor toeristen misschien, maar de eigenaren van Centre Ville, Olympiada en loempiaverkoper Xuan Tran konden er niet bepaald om lachen. Sleekings ‘natte droom’ leidde destijds tot verzet van Dordtenaren en gesteggel in het Stadskantoor. Het was duidelijk dat de wethouder de handen voor dit van Den Bosch ‘afgekeken’ plannetje nou niet bepaald op elkaar kreeg en dus trok hij zijn keutel weer in. Maar nu lijkt deze B-film toch weer een vervolg te krijgen. De ondernemers op de Visbrug moesten zich gevoeld hebben als figuranten in Groundhog Day (‘Déjà vu all over again’) toen ze Piet’s Plan B onder ogen kregen. In de ‘bouwtekeningen’ zie ik een enorme bank… modelletje Statenplein, zeg maar. Dat gevaarte komt, volgens het nieuwe plan, tegenover de terrassen te staan, waardoor het rijgedeelte van de Visbrug wel héél erg smal wordt. Verder komen er paaltjes langs de stoeprand zodat auto’s niet het terras op kunnen scheuren en tussen de beide terrassen van Centre Ville en Olympiada moet dan óók nog een soort inhammetje komen zodat toeristen ‘meer contact met het water’ krijgen. Begrijpelijk dat de horeca-exploitanten weer in de vlekken schieten, want al die aanpassingen gaan ten koste van hun ‘terrasmetertjes’, terwijl hen toch nadrukkelijk beloofd was dat ze geen ruimte zouden hoeven inleveren.
Wat ik me nu afvraag is het waarom van deze zo overspannen aandoende ‘drang tot verandering’ die kennelijk in het hoofd van de wethouder speelt. Zijn een likje verf, mooie tegels in plaats van asfalt, een geinig lichtplan en een nieuw ‘achtergrondje’ voor Johan en Cornelis dan niet al genoeg van het goede? Scheelt ook een hoop centen trouwens.

FOTO: FRITS BAARDA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s