Schoolkrant


schoolkrant2Ik vertel de jongen dat ik nog altijd journalist ben, maar dat ik tegenwoordig toch vooral mijn centjes verdien als columnist. Hij kijkt me met grote ogen aan en zegt: ,,Kollemist… wa’s dát nou weer?’’ Zijn klasgenootje, tot dan toe driftig noterend in haar kladblokje, schiet nu hardop in de lach. ,,Snap ‘ie het niet? Hij is communist natuurlijk.’’
Nu is het mijn beurt om in de lach te schieten. ,,Communist? Nee joh… cólumnist. Da’s echt héél wat anders hoor. Weten jullie trouwens wel wat dat is, een eh… communist?’’ Ze weten het niet, maar dat mag ik natuurlijk ook niet verwachten van twee 10-jarige scholieren die mij komen interviewen in het kader van een schoolproject over ‘mediawijsheid.’ ,,We maken momenteel met de hele klas een krant en later ook een tv-journaal en de juf had gezegd dat we bij u moesten aanbellen omdat u al héél lang bij de krant werkt’’, zo legt het meisje uit. ,,Volgens mij al zo’n beetje sinds de oprichting toch?’’, voegt de jongen daar enthousiast aan toe. Ik voel me ineens héél oud en terwijl ik de jongen uitleg dat het in 2020 precies tien jaar geleden is dat ik aan mijn columnreeks in deze krant begon, realiseer ik me ineens dat hij in 2012 (voor mij zo’n beetje gisteren) misschien nog niet eens geboren was. ,,Waar waren we gebleven? Oh ja, ik weet het weer. Een columnist schrijft columns en dat zijn stukjes in de krant waarin iemand zijn of haar mening geeft over van alles en nog wat. Meer is het eigenlijk niet… gewoon opschrijven wat je ergens van vindt en het waarom daarvan natuurlijk.’’
Terwijl ik de glazen bijvul met Roosvicee hoor ik de twee nu hardop met elkaar delibereren over de vervolgvraag. Die komt een halve minuut later uit de mond van het meisje. ,,Mag u echt álles zeggen?’’ Over die vraag moet ik even nadenken. ,,Nou ja, je moet het natuurlijk wél netjes houden. Ik ga natuurlijk niemand zomaar uitschelden of beledigen.’’
,,Nee’’, zegt de jongen nu op bloedserieuze toon. ,,Daar hebben we Facebook al voor.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s