Chaos


verkeerschaos-1170x468Laat ik deze column, om alvast elk misverstand uit de weg te helpen, met de juiste woorden beginnen: ik ben een supporter van de Drechtstadloop, ik vind het een evenement om trots op te zijn, ik sta altijd wel ergens langs de kant om de deelnemers toe te juichen en aan te moedigen en ik vind het als binnenstadsbewoners op zich ook geen probleem dat de toegangsroutes van en naar de binnenstad op deze dag ietwat eh… ‘beperkt’ zijn.
Maar afgelopen zondag ging er toch écht iets vreselijk mis in mijn stad. Het was namelijk één groot gekkenhuis. Auto’s stonden op diverse plekken muurvast in de binnenstad, omleidingsroutes waren matig aangegeven en het gros van de verkeersregelaars – kennelijk vrijwilligers uit de atletiekhoek – dat was ingezet om automobilisten ‘op de juiste koers’ richting hun bestemming te zetten, had bitter weinig kennis van de eigen stad. Zij stonden té vaak met de mond vol tanden als hen door automobilisten gevraagd werd welke kant het, vanaf al die afgesloten toegangswegen naar het centrum, dan wél op moest. ,,Tja, sorry… ik heb geen flauw idee hoe u nu verder moet rijden, ik weet alleen dat u hier niet in mag.’’
Gevolg: verkeer dat geen kant meer op kon op het Bagijnhof en de Johan de Wittstraat, auto’s die hier tóch probeerden te keren, veel onderlinge irritaties, een hoop getoeter en gemopper en hier en daar zelfs een handgemeen. Ik stond er bij en keek er naar en eerlijk gezegd was ik het eigenlijk wel eens met die vele boze en kennelijk nauwelijks vooraf geïnformeerde‘zondags-shoppers’ die de veroorzaakte chaos in geen enkele verhouding vonden staan tot het belang van een hardloopevenement in de binnenstad. Ondanks dat roep ik niet: weg met die Drechtstadloop uit de binnenstad, maar volgens mij is het wél beter om dit evenement voortaan vanaf een andere plek dan het Statenplein van start te laten gaan. Waarom niet vanaf het Otto Dickeplein bijvoorbeeld? Stukje langs de havens, terug via Grotekerksbuurt, Groenmarkt en Wijnstraat en van daaruit richting Noordendijk. Dat scheelt een jas aan verkeersellende.

Tekening: Jan van Haasteren (cover van JUMBO-puzzel)

Advertentie

Eén reactie

  1. Auto’s horen in principe helemaal niet in de stad. Alleen voor bewoners en toeleveranciers zou ik zeggen. Men moet juist eens anders gaan denken en dan is zo’n loop een mooi uithangbord. De loop is niet ieder weekend en volgens mij vroeg genoeg aangekondigd in de dagbladen en op borden. Dus nou niet zo zeuren en gewoon ook een keer de benenwagen pakken of de fiets en niet altijd blijven plakken in dat stuk blik. Ps. Ik ben zelf niet betrokken bij de organisatie of wat dan ook. Hardlopen doe ik zelf ook niet. Zeg dit alleen als Dordtenaar en omdat men eens moet omdenken en het mooie centrum van Dordrecht eens autoluw maken en het uitstralen dat het daarom zo fijn is om te vertoeven in de oudste stad van Holland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s