‘Tricky’


zebraIk weet niet of de gemeente Dordt een heuse ‘verkeerskundige’ in dienst heeft of er zo nu en dan eentje inhuurt, maar volgens mij is het toch echt de hoogste tijd dat die man of vrouw de komende Kerst eens gezellig gaat doorbrengen met Jaap Stam. Ik bedoel… wie verzint het nou om, op een van de drukste en meest linke kruispunten van de binnenstad zowel het zebrapad als de haaientanden definitief weg te halen? Ik heb het over het Kruispunt Johan de Wittbrug/Vest, waar ik zo’n beetje om de hoek woon. Uit eigen ervaring weet ik dat het daar, ja zelfs mét zebrapad, altijd behoorlijk ‘tricky’ oversteken is. Het verkeer komt er immers van drie kanten en automobilisten komen daar, sorry voor mijn taalgebruik, al sinds jaar en dag met een enorme pleurisgang vanaf de rotonde aanscheuren, zich dikwijls wel érg  laat beseffend dat je hier toch écht vaart moet minderen voor fietsers en overstekende voetgangers.
De ‘omzetting’ alhier heeft, zo heb ik begrepen, vooral te maken met het feit dat de gemeente het verkeer, komende vanaf de Vest, voortaan voorrang wil verschaffen om de doorstroom (stad uit) enigszins te bevorderen. Dát begrijp ik op zich wel, want het is hier, vooral op winkelzaterdagen na een uurtje of vier ‘s middags, vaak maar mondjesmaat wegkomen. En ja, dá’s een probleem natuurlijk, hoewel dat probleem eigenlijk helemaal niet zou hóeven bestaan. Die drukte is namelijk een gevolg van de aanwezigheid van Parkeergarage Drievriendenhof op de Vest. Maar – en dat weet men bij de gemeente ook – da’s nou uitgerekend een plek waar eigenlijk helemaal geen parkeergarage zou moeten staan. De Vest, vooral het deel vanaf het Vrieseplein, met smal trottoir en woningen aan beide kanten, is immers niet breed genoeg om zóveel autoverkeer te kunnen verwerken. Op drukke zaterdagen schieten fietsers hier al jaren de stoep op en zijn voetgangers hun leven niet zeker. De oplossing is (ik schreef het al eerder): maak van de parkeergarage Drievriendenhof een ‘omwonendengarage’ zodat automobilisten daar minder te zoeken hebben. Gevolg: een rustiger kruispunt… liefst ook weer mét zebrapad dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s