Wladek


Eerste PoolseIk móet vandaag gewoon even terugkomen op mijn column van gisteren. Daarin riep ik u op mij te helpen in een zoektocht naar de naam van een kleine Poolse zwerver die, beginjaren tachtig, door de straten van Dordt zwierf. Die inmiddels overleden man, zo vertelde mj ooit iemand, maakte tijdens de tweede wereldoorlog deel uit van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die het zuiden van dit land (nu precies 75 jaar geleden) mede heeft helpen bevrijden. Hans Berrevoets, een van de initiatiefnemers van een aantal jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten op dit eiland, liet mij eerder deze week weten dat hij, in mei volgend jaar, graag ‘op de een of andere manier’ aandacht aan deze Poolse bevrijder wilde schenken. ,, Ik vermoed dat hij, samen met 155 medestrijders, op een militaire begraafplaats in Breda rust, alleen weten we zijn naam niet en daarom kunnen we hem net vinden. Het zou toch zó mooi zijn als we daar nou eens achter zouden kunnen komen’’, aldus Berrevoets.
Onze oproep heeft succes gehad, want in mijn malbox ontving ik een aantal ‘aanwijzingen’ over de identiteit van de man en op de Facebookpagina van onze krant trof ik zelfs in volledigheid het gezochte antwoord op mijn vraag. Duma Wandzia schrijft het volgende: zijn naam was Władek Rozokowski en hij was een goed vriend van mijn (Poolse) opa. Die man kwam in Polen van hele goede en nette huize, maar is helaas zoals zo veel Polen na de oorlog in de steek gelaten. En dát na alle offers die zij hebben moeten brengen (…). Deze man is een oorlogsheld, net zoals mijn opa en hij is gestorven in een vreemd land zonder enig respect… iets wat deze mensen méér dan verdienden.’’
Duma heeft gelijk: deze man, die ik vooral kende als die lieve zwerver die altijd bedelde voor de deur van V&D, verdient het diepste respect van ons allemaal. Hij heeft ons postuum óók nog eens een lesje geleerd: achter elke zonderling die wij soms zo achteloos voorbij lopen schuilt  een verhaal. Ik herinner me Wladek vanaf nooit meer als ‘die bedelaar’, maar als een held.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s