Jaruzelski


poolse manHet komt eigenlijk bijna niet voor dat ik een column ‘op verzoek’ schrijf. Ik bedoel, je kunt nu eenmaal niet zomaar de mening van een ander ‘adopteren’ toch? Eerst moet je zélf ergens iets van vinden en dán pas ontstaat er een gedachtestroom die, al dan niet, tot een column leidt… zo werkt het bij mij althans. Toch maak ik in dit geval graag een uitzondering op die aan mijzelf opgelegde regel en dat doe ik vanwege een telefoontje van mijn oud-collega Hans Berrevoets. ,,Kun jij je nog die oude Poolse zwerver herinneren die, beginjaren tachtig, altijd voor de deur van V&D-zat?’’, zo vroeg hij me. Natuurlijk herinner ik me die kleine kale (inmiddels overleden) man die, wegens zijn grote gelijkenis met de Poolse militaire leider in die tijd, ook wel ‘Jaruzelski’ genoemd werd. Hij bedelde voor shag en drank zonder écht te bedelen, want louter zijn vriendelijke glimlach was, voor mij en vele anderen, aanleiding genoeg om zo nu en dan een ‘sjekkie’ voor hem te draaien of een guldentje in zijn hand te drukken. De man rook sterk naar eau de cologne en dat zou, zo ging het verhaal, te maken hebben met het feit dat hij een stoma had en bang was om geurtjes te verspreiden. Om de reden zou hij zich dagelijks met dat goedje besprenkelen.
Een jaar of zes geleden schreef ik al eens eerder over ‘Jaruzelski’, nadat ik van een, ook al niet meer in leven zijnde Poolse kennis, hoorde dat hij in de tweede wereldoorlog deel uitmaakte van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die het zuiden van dit land (deze week precies 75 jaar geleden) mede bevrijd heeft. ,, Het zou dus zómaar kunnen’’, zo stelt Berrevoets, dat hij nu, samen met 155 medestrijders, op een militaire begraafplaats in Breda rust, alleen weten we niet hoe hij heette. De man verdient, als we in mei volgend jaar, in Dordrecht ‘onze’ oorlogshelden en -slachtoffers herdenken, een passend eerbetoon en daarom zijn we op zoek naar zijn naam. Wellicht kan een oproepje in jouw column enige duidelijkheid verschaffen.’’
Bij dezen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s