Zondag


Lazy-SundayIn Alblasserdam, Molenlanden en Sliedrecht wordt er nog met grote regelmaat over gesteggeld. In mijn ‘eigenste’ Dordt, toch ooit een felrode stip op de cartografische ‘biblebelt’, is het eigenlijk al heel lang geen agendapunt meer. Deze column gaat over zondagsrust en laat ik het maar eerlijk opbiechten: zo héél soms verlang ik nog wel eens terug naar de tijd dat het in de binnenstad op zondag nog geen eh… tweede zaterdag was. Maar dán laat ik louter mijn gevoel spreken, want mijn verstand zegt toch echt iets anders. Ik ben een voorstander van vrije winkeltijden (ondernemers moeten vooral hun nering open zetten op momenten dat de clientèle daar behoefte aan heeft) en daarbij komt dat ik het meestal gewoon reuze gezellig vind als ‘mijn’ binnenstadje, ja ook op zondag, een beetje leven vertoont. Tóch was het aanvankelijk best even wennen toen winkelzondagen in Dordt gemeengoed werden. Die wat stillere zondagen waren eerlijk gezegd namelijk wel een verademing na een week van drukte om je heen. Je had dan, als binnenstadbewoner, de stad een beetje ‘voor jezelf’, zeg maar en dat had toch óók wel zijn charme. Als je, zoals ik, al héél lang in het centrum woont, dan ben je gewend geraakt aan drukte om je heen. Ik heb, na een prettige jeugd in een rustige buitenwijk, destijds bewust gekozen voor een leven in het stadshart en van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Ieder z’n meug natuurlijk, maar ik vind het nog altijd prettig om een terrasje en een restaurantje ‘bij de hand’ te hebben, ik vind het heerlijk comfortabel om pas op zondagmiddag in de supermarkt te bedenken wat ik ’s avonds ga eten, ik loop graag op een doordeweekse  avond zomaar even mijn stamkroegje binnen en ik vind het een ware luxe om, vijf minuten voor aanvang, nog te kunnen beslissen of ik ‘om de hoek’ nog even een filmpje ga pakken. En tóch mijmer ik zo af en toe nog wel eens heimelijk over eh… ‘Berlijnse’ zondagen. Gelukkig hebben wij binnenstadsbewoners vandaag de dag onze nieuwe ‘eigen’ zondag. Die heet maandag. Ook lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s