Autovrij


avEr wordt momenteel onderzocht of een maandelijkse autoloze zondag een oplossing kan zijn voor de stikstofcrisis. Toen ik dat bericht las dacht ik, ach… er zal er dan, als gevolg van die enorme ‘bouwnood’ in dit kikkerlandje binnenkort vast wel eentje aan zitten te komen, maar eh… elke maand? Nee joh, dat gaat een VVD-kleurig kabinet zijn scheurgrage leasebak-kiezertjes natuurlijk nooit aandoen. Die schieten al in ernstig de vlekken als er op een stukkie Rijksweg voortaan ‘slechts’ honderd gereden mag worden en aangezien er altijd wel weer verkiezingen ‘in het verschiet’ liggen  zal er dus vast wel weer een of ander slap ‘compromietje’ uit Ruttes hoge hoed rollen… één autoloze zondag, misschien twee, of hooguit en dan vooral voor eh… ‘old times sake’, zeg maar. Want ja, we deden het al eens een paar keer eerder. Tussen 4 november 1973 en 6 januari 1974 bijvoorbeeld. Toen hadden we in Nederland een paar autovrije zondagen, maar die hadden een hele andere oorzaak, namelijk een oliecrisis; een paar Arabische landen hadden namelijk de oliekraan dichtgedraaid omdat Nederland tijdens de Jom Kipoeroorlog openlijk de zijde van Israël had gekozen. Met milieu had dat allemaal niks te maken… we wisten bij wijze van spreken nog niet eens wat milieu helemaal was. Nou ja, Piet komt uit een héél goed milieu. Hij eet zelfs patat met mes en vork… zoiets dus. Ook in 1956 hadden we (als gevolg van de Suez-crisis) een paar autoloze zondagen in dit land, maar toen reed er nog bijna geen kip in een auto, dus daar kraaide geen haan naar.
Of het allemaal gaat gebeuren is dus een kwestie van afwachten. Intussen kunnen we natuurlijk zelf ook al wat doen. We zouden bijvoorbeeld als gemeente kunnen besluiten om hier een (geheel of gedeeltelijke) autovrije zondag te gaan introduceren. Ruim 3000 Europese gemeenten doen dat al eens per jaar, tijdens de zogeheten Europese Mobiliteitsweek in september. Dordt staat nog niet op dat deelnemerslijstje, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Ik ben vóór; maken we er meteen een feestje van… lekker ook voor de kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s