Dwaaltoeristen


wegkwijtBij mij in de schuur slaapt een Italiaanse familie, op zolder liggen drie verdwaasde Belgen op stretchbedden naar het plafond te staren en één van mijn slaapkamers wordt bezet gehouden door een ouder echtpaar uit Meppel. Ik heb ze begin deze week liefdevol opgevangen nadat ik ze, liggend op plastic Dirk-tasjes, aantrof in de Kromme Elleboog tegenover mijn huis. Ze verzetten voorlopig geen poot meer, want ze zijn nog altijd niet hersteld van ernstige uitputting als gevolg van het feit dat ze drie dagen en twee nachten achtereen zinloze rondjes op en rond het Statenplein rondgezworven hebben. ,,We wilden een dagje Dordt doen… een paar monumentjes kijken, een museumpje pikken, ergens een bakkie doen en dan weer terug naar de bus, want de dag daarop zouden we naar de molens gaan’’, zo legde de moedeloze Meppelse me uit. ,,Maar eh, we werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd en nadat we door stom toeval eindelijk het museum gevonden hadden was het al dicht. Toen het vervolgens óók nog eens ging plenzen zijn we maar ergens gaan liggen. Mijn man viel meteen in slaap en is sindsdien niet meer wakker te krijgen.’’
Toeristen verdwalen nog altijd té vaak in de binnenstad. Hoe ik dat weet? Tja, ik woon daar al een jaartje of tig en verwijs met ernstige regelmaat (zo’n drie keer per week denk ik) op de Vest verdwaalde dagjesmensen naar het Dordrechts Museum. Op het Statenplein dirigeer ik desgevraagd verdwaalde Japanners naar het historisch havengebied of naar de Grote Kerk en als ik met Blafmans langs de halte van de Waterbus aan de Merwekade loop, dan komt het geregeld voor dat Duitse toeristen, die zojuist van de boot stapten, me toeblaffen hoe ze van daaruit ‘Der Altstadt’ kunnen bereiken.
De gemeente gaat nu eindelijk wat doen aan de matige bewegwijzering in de binnenstad en mijn eerste reactie, toen ik dat in mijn krant las, was: ‘Wauw… heeft de gemeente nu eindelijk eens een ambtenaar aangenomen die niet in Zevenbergschen Hoek woont?’’
PS. Kan die nieuwe ‘chef bordjes’ meteen even mijn dwaaltoeristen komen ophalen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s