Tegendenkers


dubbeldreefIk weet het, de Dordtse Welstandscommissie krijgt nog wel eens stevig ‘op z’n lazer’ van deze columnist en dat begint, voor de leden van dit clubje, ongetwijfeld op een hetze te lijken. Maar geloof me, ik wíl helemaal geen hetze voeren… ik wil gewoon een welstandscommissie die wat minder wereldvreemd is. Alle keren dat ik me vanaf deze plek wat onvriendelijk over deze tegendenkers-commissie uitsprak, deed ik dat vanuit oprechte verontwaardiging. Dit gemeentelijke ‘adviesorgaan’ blinkt namelijk vooral uit in het leggen van zout op weerloze slakjes. De wijze van redeneren van de commissieleden is vaak ondoorgrondelijk en voelt meestal ook nog eens willekeurig aan. Om mijn argumenten kracht bij te zetten hoef ik alleen maar wat voorbeelden uit het recente verleden op te rakelen: zo mochten er aanvankelijk geen ramen komen in het (tot appartementencomplex om te bouwen) voormalige hoogspanningsstation aan de Oranjelaan, omdat dit, en ik citeer ‘het gesloten karakter’ van het pand zou aantasten.Ook deed de welstandscommissie onlangs een overbodig plasje over het plan om de al jaren leegstaande kantoren boven de Maasplaza om te bouwen tot huurwoningen.De projectontwikkelaar wilde de kleine vierkante ramen in de gevel wat groter maken, maar dát zou, volgens de commissie, het originele ontwerp van de Maasplaza (tóch al geen architectonisch hoogstandje) te veel verstoren. Ja hoor, tuurlijk… en als mijn broer tieten had, dan was het m’n zus. Verder is het, in mijn ogen, de schuld van de welstandscommissie dat de Willemshoeve in Sterrenburg nu tegen de vlakte ligt. Dit als gevolg van een veel te onflexibele houding richting de projectontwikkelaar, die aanvankelijk wel degelijk geprobeerd heeft om het ‘smoel’ van de hoeve te behouden, maar keer op keer door de commissie geconfronteerd werd met een onverbiddelijk ‘nee.’
Nu blokkeert de commissie het plan om aan de Dubbeldreef tien kleine (en betaalbare) klimaatneutrale starterswoningen te bouwen. Ze mochten namelijk van de commissie geen plat dak hebben, want eh… ‘een schuine kap, sluit beter aan bij de andere woningen in dit buurtje.’
En weg was de initiatiefnemer… óp naar een gemeente met een welstandscommissie die wél meedenkt.

FOTO: Het eerste Finch building in Leiden. © Finch Buildings

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s